FIA werkt aan tweede kwalificatiesessie voor Sprint-weekend Baku

Het houdt maar niet op: voor Baku wil de FIA opnieuw gaan sleutelen aan het Sprint-format. Een losse kwalificatie voor de Sprint én de Grand Prix moet het concept eindelijk populair gaan maken.

FIA werkt aan tweede kwalificatiesessie voor Sprint-weekend Baku

Al sinds de introductie van het Sprint-weekend in 2021 zijn de meningen sterk verdeeld over het concept. Het houden van een kwalificatiesessie op de vrijdagmiddag en 1/3de Grand Prix op de zaterdag voegt volgens bepaalde fans en coureurs weinig toe.

Vanuit de FIA en de Formule 1 zijn echter louter positieve geluiden te horen. Toch heeft de organisatie moeten toegeven dat het format nog geen razend succes is. Voor de eerste sprint van 2023 in Baku moet het schema namelijk opnieuw op de schop.

Quali-problemen

De grootste punten van kritiek richting de Sprint (los van het gebrek aan spanning) waren gericht op de kwalificatie. De sessie op de vrijdag werd aanvankelijk immers niet behandeld als de traditionele quali op de zaterdag, waardoor de pole position toegekend werd aan de winnaar van de Sprint. Die verwarring werd gelukkig relatief snel opgelost.

Bovendien voelde de tweede vrije training op de zaterdag als volledig nutteloos, aangezien de parc fermé regels al op vrijdag van kracht werden. De teams konden in FP2 dus helemaal niets aan de setup veranderen. Dat laatste leverde zelfs kritiek op van toenmalige FIA-president Jean Todt.

Dubbele kwalificatie

Dit jaar moeten alle kritiekpunten op de Sprint opgelost gaan worden met nog een drastische wijziging aan het format. De Sprint-weekenden moeten namelijk een dubbele kwalificatie gaan krijgen.

Dat werkt als volgt: net als voorheen zal de vrijdag bestaan uit een vrije training en een kwalificatie. Die laatste zal nog steeds de startvolgorde voor de Sprint gaan bepalen. In plaats van een tweede vrije training volgt er op de zaterdag echter nóg een kwalificatiesessie. Deze bepaalt vervolgens de volgorde voor de Grand Prix. Later op de zaterdag wordt de sprintrace verreden, gevolgd door de GP op de zondag.

Formaliteit

Bij het nieuwe format blijft er dus maar een enkele vrije training over. Toevallig was dat op tijdens de persmomenten op de donderdag al een discussiepunt in Melbourne. George Russell, Nico Hülkenberg, Pierre Gasly en Logan Sargeant waren bij de persconferentie allemaal bijzonder positief over het idee van slechts één trainingsmoment.

Het lijkt er sterk op dat het invoeren van het nieuwe schema niets meer dan een formaliteit is. Door het wegvallen van China is er immers een kleine maand beschikbaar om de nieuwe regels door te voeren.

Met een waardevolle sessie op elke dag van het Grand Prix weekend zullen de kijkcijfers immer onvermijdelijk opgekrikt worden. En dat is uiteindelijk waar het allemaal om draait.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, NL Beeld / BrunoPress