Guenther Steiner wil dubbele kwalificatie tijdens Sprint weekend

De Haas-teambaas denkt de oplossing te hebben voor het verwarrende, vaak saaie races opleverende Sprint-format. In plaats van de korte race te verbinden aan de hoofdrace wil de Zuid-Tiroler de evenementen volledig splitsen, compleet met afzonderlijke kwalificatiesessies.

Guenther Steiner wil dubbele kwalificatie tijdens Sprint weekend

Sinds de introductie vorig jaar is er al veel gezegd en geschreven over de F1 Sprint-opzet. Terwijl de commerciële kant van de sport het concept looft vanwege de hogere kijkcijfers en sterkere kaartverkopen is een groot deel van de fans en coureurs niet bepaald tevreden. De beloofde onvoorspelbaarheid en het spektakel van de korte sprintrace is nog altijd uitgebleven, waardoor het versleutelde GP-weekend niet veel meer lijkt dan een creatieve gimmick.

Twee keer kwalificeren

In de aanloop naar het laatste Sprint-weekend van 2022 werd Haas-chef Guenther Steiner gevraagd door RaceFans of hij een oplossing had voor de problemen met het format. Zonder te twijfelen fok smashte Steiner er meteen een bijzonder idee in: behandel de Sprint als z'n eigen race.

Tot nu toe werd de 100 kilometer lange mini-GP behandeld als een soort veredelde kwalificatie sessie, het format heette eerst immers 'Sprint-Qualifying'. Dat brengt echter de nodige problemen met zich mee: doordat de Sprint de startvolgorde voor de Grand Prix bepaalt durft niemand echt risico te nemen. De echte punten worden immers pas verdeeld op de zondag. Om dit op te lossen - en de door parc fermé-condities nutteloos geworden tweede vrije training te schrappen - wil Guenther twee keer gaan kwalificeren:

"Wat ik nog meer zou willen is om de kwalificatie voor de Sprint op vrijdag te hebben en de kwalificatie voor de hoofdrace op de zaterdagmorgen, aangezien de [tweede] vrije training momenteel niet echt waardevol is voor ons. Dan kun je op de zaterdagmiddag de Sprint hebben, gevolgd door het hoofdevenement op de zondag."

Méér Sprints, méér punten

Met zijn aanpassingen hoopt Steiner de Sprint-weekenden aantrekkelijker te maken. Als teambaas van een underdog-team ziet hij immers maar al te graag meer kansen om punten te kunnen scoren. De dubbele puntenfinish in de Sprint en de GP in Oostenrijk smaakt uiteraard naar meer:

"Dit jaar scoorden we in Oostenrijk punten in zowel de Sprint als de hoofdrace, dus dat vond ik zeker leuk. Het is een race zoals elke andere, maar korter en met acht coureurs in plaats van tien die punten kunnen scoren. Ik ben vóór meer Sprints omdat het het race weekend als geheel interessanter maakt door de kwalificatie op de vrijdag te hebben."

Formule 1
  • Moneygram Haas F1 Team, Red Bull Content Pool