Verstappen voelt nog steeds niets voor de Sprint: 'Het is niet echt een race'

De korte runs op de zaterdag kunnen Max nog steeds niet bekoren. Het gehoopte spektakel van de Sprint blijft volgens de Nederlander ver weg, aangezien de sessie weinig meer dan een opwarmertje voor de echte Grand Prix is.

Verstappen voelt nog steeds niets voor de Sprint: 'Het is niet echt een race'

Bij de introductie van wat toen het 'Sprint-Qualifying' format genoemd werd blies de Formule 1 hoog van de toren over de spanning en sensatie die de extra sessie op zou leveren. In plaats van de traditionele trainingen op de vrijdag en zaterdagochtend kwam er een compleet nieuw schema met de kwalificatie op de vrijdag, een Sprint van 100 kilometer op de zaterdag en de daadwerkelijke Grand Prix op de zondag.

De verandering werd puur en alleen gedaan om de kijkcijfers gedurende het weekend op te drijven, maar volgens sportief directeur Ross Brawn zou het format echt voor onvoorspelbaarheid en spektakel gaan zorgen. Tot op heden is er echter weinig te zien geweest op de zaterdagen op Silverstone, Monza, Interlagos, Imola en de Red Bull Ring. Desondanks werd de hernoemde F1 Sprint prompt uitgeroepen tot een razend succes: de kijkcijfers hadden immers de gehoopte boost gekregen.

Sprint werkt niet

Volgens Brawn hadden alleen de hardcore fans nog echt kritiek op het nieuwe format. Daar kunnen we kennelijk Max Verstappen bij rekenen. De Nederlander heeft met drie stuks tot nu toe meer overwinningen in de Sprint dan elke andere coureur, gevolgd door tweevoudig Sprint winnaar Valtteri Bottas. Max weet dus als geen ander hoe geslaagd de F1 Sprint echt is. Helaas voor de top van de sport is zijn mening nog altijd niet positief.

Bij Motorsport.com liet de tweevoudig kampioen optekenen waarom de Sprint volgens hem niet werkt. De mini-Grand Prix is uiteindelijk weinig meer dan een opwarmertje voor de Grand Prix, aangezien het potentiële aantal punten minimaal is. Bovendien blijven de toppers gewoon voorin, aangezien de vrije bandenkeuze de teams toestaat de hele race op één set uit te rijden:

"Elke keer als ik die Sprint races doe, draait het om 'geen schade rijden, zorg ervoor dat je in de top drie blijft'. Wat mij betreft is dat niet echt een race, omdat je de hoofdrace in gaat en je weet dat er daarin toch veel meer punten beschikbaar zijn, je neemt [op de zondag] gewoon meer risico. Je doet nog een start, wat spannend is, maar het zijn alleen mensen die uit positie starten die naar voren komen, want je monteert een band die gewoon de hele stint meegaat en er gebeurt niet veel."

Hou het bij de Grand Prix

Verstappen kan niet begrijpen waarom de F1 zo krampachtig probeert randzaken zoals de Sprint aan het GP-weekend toe te voegen. Het is immers niet zo dat er nooit iets gebeurd op de zondag. Volgens Max moet de organisatie het dan ook maar bij de Grand Prix gaan houden. De Sprint zal door de conservatieve instelling van de teams en coureurs nooit een succes gaan worden:

"Formule 1 moet het gewoon bij de hoofdrace houden. Ik snap niet wat daar het probleem mee is, want we hebben zoveel spannende races gehad. Je hoeft daar niet nog een derde van een race-afstand aan toe te voegen. Iedereen is toch al zo voorzichtig, want als je vecht voor de derde plek en je hebt licht contact en je valt terug naar de laatste plek, dan weet je dat je zondag moeilijk gaat worden. Je zal het waarschijnlijk niet riskeren, dus dat is niet echt een race."

Double trouble

Verstappen's commentaar is helaas aan dovemansoren gericht. De F1 gaat immers niet alleen door met het Sprint-format, maar breidt het ook nog eens flink uit. Na het falen van een eerdere poging heeft de organisatie een verdubbeling van het aantal Sprint-weekenden weten te realiseren. In 2023 zullen er maar liefst zes op de kalender staan. Het is echter nog niet bekend op welke circuits de Sprints verreden zullen worden.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool