Valtteri Bottas wil meer inspraak bij kiezen Sprint circuits

De Formule 1 zet nog altijd in op zes Sprints voor volgend jaar. Volgens Valtteri Bottas is dat prima, zo lang de coureurs geraadpleegd worden over de locaties. Het lukraak aanmerken van circuits heeft volgens de Fin weinig zin.

Valtteri Bottas wil meer inspraak bij kiezen Sprint circuits

Na vijf pogingen heeft de Formule 1 zichzelf helemaal overtuigd van het F1 Sprint concept. Het idee werd in het leven geroepen om toeschouwers en kijkers alle drie dagen bezig te houden, onder het mom van meer spektakel.

Ondanks beperkte steun vanuit de fans en tegenvallende actie zet de organisatie nog steeds vol in op een verdubbeling van het aantal Sprints volgend jaar. Een poging om dat al dit seizoen te doen strandde nadat de teams wezen naar de extra kosten en de strengere budget cap. Op de één of andere manier is dat in 2023 echter geen probleem meer.

Coureurs niet betrokken

De Sprints zijn tot nu toe vooral experimentele evenementen geweest op schijnbaar willekeurig gekozen circuits. Zo zijn Monza, Imola, Silverstone, Interlagos en de Red Bull Ring al de revue gepasseerd. Alleen Brazilië is to nu toe een vaste noot gebleken. Als het aan Alfa Romeo's Valtteri Bottas ligt komt daar binnenkort verandering in. Tot nu toe heeft de F1 de coureurs namelijk te weinig met de coureurs overlegd over de geschikte locaties voor de sprint.

Tegenover RaceFans stelde de ervaren Fin dat de coureurs ook bij de besluitvorming betrokken moeten worden:

"Zeker. Je moet die circuits voorzichtig kiezen. Het is het nog steeds waard om een sprint [in Oostenrijk] te hebben, maar ik denk dat het op betere plekken kan zijn. Bijvoorbeeld Silverstone. Dus laten we kijken waar ze mee komen."

FIA-blunder

Het plan voor de uitbreiding naar zes Sprints had eigenlijk al in mei goedgekeurd moeten worden. De FIA gooide echter onverwacht roet in het eten. De organisatie zat nog niet op één lijn met de F1: de impact van de extra races op het baanpersoneel namelijk nog niet eens doorgerekend. Kennelijk hadden de twee organen de plannen van tevoren niet doorgesproken, tot verbazing van de teams.

Nu de teams akkoord zijn gegaan met de uitbreiding is het echter slechts een kwestie van tijd voordat de plannen alsnog goedgekeurd worden. Wanneer de zes Sprints net zo'n zelfverklaard succes zijn als de eerder kalender zullen er ongetwijfeld nóg meer volgen. Een kalend vol Sprint weekenden is niet ondenkbaar.

Formule 1
  • Stellantis Media