De F1 doet er de laatste jaren alles aan om de kijkcijfers zo hoog mogelijk te krijgen. In een poging de casual DTS-kijker meer te doen kijken dan alleen de kwalificatie en de race werd vorig jaar het 'Sprint-Qualifying' format in het leven geroepen.
Door de toevoeging van een korte race op de zaterdag en kwalificatie op de vrijdag werd het hele weekend gevuld met voor de kijker 'belangrijke' sessies.
Agressieve uitbreiding
De Sprint werd aanvankelijk gepresenteerd als een experiment, als alternatief op hee verguisde reverse grid-voorstel. Al snel werd echter duidelijk dat F1-eigenaren Liberty Media vaart wilden zetten achter de uitbreiding van het concept.
F1 CEO Stefano Domenicali sprak vrijwel meteen over zeven tot acht per seizoen, maar moest vanwege de budget cap zijn woorden aan het einde van 2021 terugnemen. Bij de tweede poging is het echter gelukt. De FIA World Motorsport Council heeft vandaag een verdubbeling van het aantal Sprints goedgekeurd.
Kwart van het seizoen
Ondanks het feit dat de Sprint tot nu toe weinig extra spanning heeft opgeleverd gaat de F1 dus onverminderd door met het uitbreiden van het format. Zelfs op de recordbrekende nieuwe kalender betekent dit dat een kwart van de evenementen een Sprint-weekend zal zijn.
Welke Grand Prix dit keer geselecteerd zijn voor de Sprints is echter nog niet bekend. Oude locaties zoals Silverstone, Monza, Imola, de Red Bull Ring en Interlagos staan ongetwijfeld op de lijst. Een sprint op één van de vele circuits in Amerika in het Midden Oosten zou het plaatje eenvoudig afmaken.
- Red Bull Content Pool