Sinds de overname van de sport door mediaconglomeraat Liberty Media is de Formule 1 steeds meer verwaterd tot een ordinaire, hyper-commerciële show.
Positieve ontwikkelingen zoals meer contact met de coureurs en het toetreden van de F1 tot social media werden helaas afgezet tegen zielloze stratencircuits bedacht door reisbureau's en onnodig gesleutel aan het format van het Grand Prix weekend. De traditionele langzame opbouw van een GP past immers niet in het DTS-model van instant-vermaak.
Maximale amusementswaarde
Volgens Duitse kwaliteitspublicatie Auto, Motor und Sport is de organisatie achter de F1 echter nog lang niet klaar met het inhakken op de sport.
Liberty en de FOM zijn er namelijk op gebrand om letterlijk elk moment van het Grand Prix weekend maximale amusementswaarde mee te geven, koste wat het kost. AMuS noemt drie nieuwe maatregelen waar achter de schermen over gesproken zou worden.
1. Virtual Safety Car schrappen
De eerste oplossing die moet leiden tot meer spanning is het afschaffen van de Virtual Safety Car. De verbasterde variant van de Full Course Yellow uit series zoals het WEC doet nu eenmaal weinig om het veld bij elkaar te brengen.
Door de coureurs een vage deltatijd te geven blijven de gaten tussen de auto's (onder normale omstandigheden) vrijwel gelijk. Bovendien hebben alleen de coureurs die toevallig vlakbij de pits rijden een voordeel van de VSC, waardoor sommige gevechten verpest worden.
De oplossing voor dit probleem is het vaker uit laten rukken van de fysieke safety car, waardoor het veld weer bij elkaar komt en er een spannende herstart georganiseerd kan worden. Zo wordt de race gereset zonder de 'te kunstmatige' rode vlag-situatie af te roepen.
2. DRS-tijdslimiet en open klep bij (her)starts.
Het tweede punt op de agenda is het uitbreiden van de invloed van het DRS-systeem. Het hogere aantal safety car herstarts zal geholpen worden door het vrijgeven van het systeem bij herstarts, zodat de actie meteen kan beginnen. Hetzelfde geldt voor de openingsronde van Sprints en Grands Prix.
Bovendien wil de F1 de gevreesde DRS-trein ontsporen door een tijdslimiet te introduceren op het systeem. In plaats van een DRS-zone waarin de klep de hele tijd open staat moet elke coureur een bepaalde hoeveelheid tijd mee gaan krijgen. Het systeem krijgt daardoor een soortgelijke functie als het push-to-pass concept uit bijvoorbeeld de aloude A1GP. De F1 hoopt dat het beperken van de DRS-tijd de treinen zal voorkomen, en een nieuwe strategisch element zal worden.
3. Dubbele kwalificatie
Als laatste is de organisatie van plan om nog meer wijzigingen door te voeren aan het Grand Prix weekend. De voor de casual kijker oninteressante vrije trainingen zijn Liberty immers een doorn in het oog. Naast het verdubbelen van het aantal Sprint weekenden zal er daarom een extra kwalificatie toegevoegd gaan worden.
De kwalificatie op de vrijdag zal gelden voor de Sprint op de zaterdag, waarna er nóg een kwalificatiesessie volgt om de volgorde te bepalen voor de daadwerkelijke race. Het verdwijnen van de naam 'Sprint-Qualifying' lijkt dus een bewuste keuze te zijn.
Circus Liberty
Als we de geruchten mogen geloven is Liberty dus nog lang niet klaar met het omvormen van de Formule 1. Aangezien iedereen binnen de F1 baat heeft bij het vercommercialiseren van de sport lijkt de mediagigant geen tegenstand te hebben. Het is naar alle waarschijnlijkheid slechts een kwestie van tijd voordat het toppunt van de autosport degradeert tot een volledig onherkenbaar circus.
- Red Bull Content Pool