Valtteri Bottas stelt tweedaags GP-weekend voor: 'Minder trainingen, meer actie'

De Finse veteraan is met een alternatief voorstel gekomen voor de megalomane plannen van F1 CEO Stefano Domenicali om het GP-weekend op de schop te gooien. In plaats van nog meer kwalificatiesessies en korte races ziet Valtteri liever een korter weekend met minder loze trainingssessies.

Valtteri Bottas stelt tweedaags GP-weekend voor: 'Minder trainingen, meer actie'

Op aansturen van eigenaar Liberty Media is de Formule 1 de laatste paar jaren krampachtig op zoek naar nieuwe manieren om de kijkcijfers te vergroten. Het traditionele driedaagse Grand Prix weekend is ze daarbij een enorme doorn in het oog.

De complete vrijdag en de zaterdagmorgen worden immers alleen door de meest toegewijde fans bekeken. Om de aandacht van de DTS-generatie erbij te houden kwam de sport met het Sprint weekend: kwalificatie op de vrijdag, Sprint op de zaterdag, Grand Prix op de zondag. Zo was er op elke dag écht iets te kijken.

Elke sessie een show

In de zakenwereld is zelfs teveel echter nooit genoeg. Recent opperde F1 CEO Stefano Domenicali dan ook dat er het aantal Sprints uitgebreid moest worden, reverse grids ingevoerd moesten worden en er er punten uitgedeeld zouden moeten worden voor elke sessie van het weekend. Het idee van een scoreloze, onspectaculaire vrije training past immers niet binnen de show die F1 heet.

Niet elk weekend

Tegenover GPFans reageerde Alfa Romeo coureur en amateur naaktmodel Valtteri Bottas op de bijzondere plannen van het F1-opperhoofd. Valtteri ziet geen noodzaak om elke weekend een Sprint te houden, maar geeft tegelijkertijd toe dat hij liever echte actie ziet dan drie vrije trainingen achter elkaar:

"Ik denk niet dat we elk weekend Sprints nodig hebben, gewoon minder trainingen, meer actie. Op dit moment als ik zou moeten kiezen tussen Sprint en geen Sprint, dan zou ik Sprint zeggen omdat we op vrijdag meteen midden in de actie zitten."

Sprint-problemen

Één van de grootste problemen met het huidige Sprint format is de tweede vrije training op de zaterdag. Met de kwalificatie op de vrijdag zijn de teams immers gebonden aan parc fermé regels in FP2, waardoor ze niets aan de afstelling van de auto's mogen veranderen.

De tweede vrije training is daarmee een loze sessie geworden die alleen voor bandentests gebruikt kan worden. Die runs geven de teams bovendien informatie die ze precies vertelt hoe ze de Sprint kunnen rijden, waardoor de race voorspelbaarder wordt.

Tweedaags weekend

Bottas wil dit soort loze sessies gaan uitbannen door het introduceren van een tweedaags weekend:

"We hebben het niet echt besproken, maar het is waar [dat FP2 nutteloos is]. Normaal is er nog steeds een kans om te leren met de long runs maar je kunt de setup niet meer veranderen. Dus een tweedaags weekend - training, kwalificatie, race. Er is vast een reden waarom het een driedaags weekend is. Maar ik weet het niet, [misschien] training op de vrijdagavond en dan meteen de actie in op zaterdagmorgen."

Valtteri's plannetje verhoogt misschien het adrenalinegehalte van een gemiddeld weekend, maar het afkappen van de vrijdag staat haaks op de doelen van Domenicali en co. Het plan is immers om elke dag van de Grand Prix tot een kijkcijferkanon te bombarderen.

Formule 1
  • ProShots / SIPA USA / Panoramic