Wolff over safety car finish Monza: 'Ze volgden tenminste de regels'

Het Mercedes-opperhoofd heeft totale vrede met de finish van de race op Monza. Volgens Wolff zou de wedstrijdleiding altijd moeten accepteren dat een race achter de safety car kan eindigen. Dat hadden ze bij een bepaalde race in 2021 immers ook moeten doen.

Wolff over safety car finish Monza: 'Ze volgden tenminste de regels'

De Grand Prix van Italië zorgde - met name bij de tifosi - voor controverse vanwege een doodsaaie finish achter de safety car. Door de gestrande McLaren van Daniel Ricciardo werd de race zes ronden voor het einde geneutraliseerd.

Helaas konden de marshals de wagen niet op tijd van de baan verwijderen, waardoor de race niet herstart werd. Daardoor werden de fans beroofd van een sprint naar de finish en ging Max Verstappen met zijn vijfde overwinning op rij aan de haal.

Lapped cars, rode vlag

Al tijdens de safety car procedure werd de nodige kritiek afgevuurd op de organisatie. Zo werden de gelapte auto's te laat doorgelaten, waardoor een rollende start voor een sprint van een ronde of twee niet mogelijk was.

Bovendien had de FIA de optie om een rode vlag te zwaaien vanwege de penibele en lastige locatie van Ricciardo's wagen. In dat geval had het veld een tweede start vanaf de grid moeten maken, zoals vorig jaar gebeurde in Baku.

Regels zijn regels

Mercedes-teamchef Toto Wolff kon zich in het persvierkantje niet vinden in de kritiek op de wedstrijdleiding. Hij heeft immers nare herinneringen aan de omgekeerde situatie. Toto prijst de FIA dan ook dat het de door Michael Masi's invloed aangescherpte safety car procedure tot op de letter gevolgd heeft. Volgens Wolff zouden ze dat gewoon altijd moeten doen:

"Je weet dat de hoek van de wedstrijdleider altijd onder vuur zal liggen. Maar deze keer volgden ze de regels. Misschien hadden ze het een ronde eerder kunnen doen of George er langs kunnen laten, maar ze volgden tenminste de regels en ze accepteerden dat de race eindigde onder een safety car en dat is hoe het zou moeten zijn."

Formule 1
  • ProShots / SIPA USA