Vijfde overwinning op rij voor Verstappen op Monza

In de achtertuin van Ferrari wist Max Verstappen opnieuw de hoogste trede van het podium te veroveren. Een late safety car zorgde er echter voor dat de race met een sisser afliep, tot grote woede van de tifosi. Voor Nyck de Vries was de dag een stuk positiever: de Mercedes reserve pakte op zijn debuut twee punten voor Williams.

Vijfde overwinning op rij voor Verstappen op Monza

Door een slechte start van Lando Norris kon Max Verstappen maximaal profiteren. Binnen een ronde knalde hij al naar de vierde plek. Bij het ingaan van de tweede ronde sneuvelde Daniel Ricciardo, en vier ronden later was het de beurt aan George Russell. De jacht op Charles Leclerc was daarmee begonnen. Verder naar achteren maakte ook Carlos Sainz grote sprongen, ondanks contact met Sergio Perez.

Brand by de Bulls

Na tien ronden kwam diezelfde Sergio Perez met een rokende rechter voorrem de pits in. Met de Harde Pirelli onder zijn RB18 ging de Mexicaan verder, maar de rem bleef branden. Met een draai aan de rembalans kon Checo zijn weg echter vervolgen vanaf de laatste plek.

VSC

De geplofte motor van Sebastian Vettel zorgde voor een Virtual Safety Car. Ferrari haalde meteen Charles Leclerc naar binnen voor de Medium, terwijl Verstappen buiten bleef op zijn oude Softs. Het gat tussen de twee was op dat moment 17 seconden. Leclerc begon langzamerhand richting de Red Bull te kruipen, maar daartussen zat nog de Mercedes van George Russell.

Overcut

Halverwege de race haalde Red Bull eindelijk de trekker over: op ronde 25 werd Max Verstappen binnen gehaald voor een set Medium Pirelli's. Vanwege de stop van Russell kwam de Nederlander tien seconden achter Leclerc de baan weer op. De jacht was geopend. Al snel werd duidelijk dat Verstappen een halve seconde per ronde kon winnen op de Ferrari.

Twintig seconden

Net op het moment dat Verstappen secondes per ronden begon te pakken op zijn rivaal haalde de Scuderia Leclerc naar binnen. Met negentien ronden te gaan zette Charles op de Soft de eindsprint in. Het gat naar Verstappen was op dat moment bijna twintig seconden, waardoor de druk wel erg hoog was voor de Monegask. Al snel werd duidelijk dat het teveel gevraagd was.

De Vries in de punten

Terwijl de situatie vooraan stabiliseerde kregen we een mooi gevecht te zien voor het laatste puntje, met in de hoofdrol niemand minder dan Nyck de Vries. De Nederlander wist goed uit de problemen te blijven en haakte aan bij een DRS trein met Daniel Ricciardo, Pierre Gasly en Zhou Guanyu.

Die laatste dreigde echter zijn welverdiende tiende plek af te pakken. Nyck werd daarbij toevallig nog even geholpen door zijn landgenoot: Max Verstappen zette het duo namelijk op een ronde, waardoor Zhou af moest haken en De Vries juist de aansluiting kon vinden bij Pierre Gasly.

Safety Car

Door een motorprobleem voor Daniel Ricciardo kreeg Nyck niet de kans om Pierre te pakken, maar won hij alsnog een plekje. De gestrande McLaren veroorzaakte een volledige safety car.

Dat kwam precies goed uit voor George Russell, maar Max Verstappen en Charles Leclerc waren op dat moment de pits al voorbij. Gelukkig voor het leidende duo konden ze hun ronde voltooien zonder inmenging van de Aston Martin waardoor beide mannen nog een keer op de Soft over konden stappen.

Geen herstart

De McLaren van Ricciardo stond echter op een ongelukkige plek, net na de tweede Lesmo. Het gebrek aan toegangswegen werd nog even verergerd doordat de wagen geen zin had om uit de versnelling te komen. Met een kleine kraan werd de auto alsnog opgeruimd, maar intussen was er al teveel tijd verloren. De race eindigde roemloos achter de safety car.

Resultaten

Met een vijfde overwinning op rij heeft Max Verstappen zijn greep op het kampioenschap opnieuw versterkt. Het gat met Charles Leclerc is nu 116 punten, waardoor de Nederlander al in Singapore de titel kan verzilveren.

Leclerc heeft op zijn beurt de tweede plek teruggepakt in het kampioenschap, maar Sergio Perez ligt slechts negen punten achter. Zelfs George Russell begint al een bedreiging te vormen voor de Monegask. De hoop op een bijzonder onwaarschijnlijke comeback is nu toch echt vervlogen.

Formule 1
  • ProShots / SIPA USA