Ricciardo open voor reserverol: 'Ik wil niet zeggen dat ik daar te goed voor ben'

Na de Alpine-McLaren soap staat DannyRic er voor volgend jaar alleen voor. The Honeybadger geeft de moed niet op, maar beperkt zich tegelijkertijd niet tot racestoeltjes. Zelfs als achtvoudig Grand Prix winnaar heef Daniel er geen problemen mee om ergens op de reservebank te gaan zitten.

Ricciardo open voor reserverol: 'Ik wil niet zeggen dat ik daar te goed voor ben'

Na twee voor zijn doen dramatische jaren bij McLaren heeft Daniel Ricciardo voor 2023 geen contract op zak. De populaire en altijd goedlachse Australiër is na veel controverse en juridische rompslomp aan de kant gezet ten faveure van voormalige Alpine-junior en landgenoot Oscar Piastri.

Door de stoelendans die ingezet werd door het vertrek van Sebastian Vettel uit de sport zijn er enkele stoeltjes vrij voor Daniel, maar geen ervan biedt hem een kans om zich te revancheren. De voor de hand liggende terugkeer naar Alpine wordt immers geblokkeerd door het losweken van Pierre Gasly bij AlphaTauri.

Geen absolute prioriteit

Nu Alpine een no-go is zijn er maar drie mogelijke plekken over voor Ricciardo. Alfa Romeo's Guanyu Zhou, Haas' Mick Schumacher en Williams' Nicholas Latifi hebben immers allemaal nog geen contract voor 2023. Met geen van die drie team heeft hij echter een realistische kans op een echte comeback. Tegenover Sky Sports verklaarde Daniel nog steeds trek te hebben in nieuw project, maar dat een stoeltje vinden voor 2023 geen absolute prioriteit is. De 33-jarige veteraan wil zich vooral gaan richten op de lange termijn:

"Ik heb zeker nog steeds het vermogen om van een project te houden. Maar natuurlijk als er een langer project is, en er is één waarbij je morgen gaat winnen, dan ga ik natuurlijk voor de snelle overwinningen. Er zijn zeker dingen waar ik over nagedacht heb. Ik wil ook niet koppig of kortzichtig zijn en zeggen 'ah nee daar heb ik geen interesse voor'. Ik zal alles de tijd gunnen die het verdient.

"Vanaf 2017 [2018] ben ik elke twee jaar bij een ander team geweest. Ik wil niet zomaar ergens tekenen en denken, wacht nu is er iets anders voor 2024. Dus het is waarshcijnlijk niet zo simpel als gewoon ergens op de grid terechtkomen volgend jaar."

Reserverol

In het geval dat hij geen passend project kan vinden stapt Ricciardo graag even een jaartje uit de sport. De afgelopen anderhalf jaar hebben hem immers gesloopt, waardoor hij wel een kleine pauze kan gebruiken. Aan de andere kant wil hij toch uit alle macht actief blijven in de Formule 1, zelfs als dat in een rol als reservecoureur is:

"Ik sta open voor welk scenario dan ook. Ik denk dat er voor en nadelen zijn bij alles. Er zijn ook voordelen bij het nemen van wat tijd buiten de sport, de 18 maanden die ik achter de rug heb zijn moeilijker geweest dan niet dus misschien zou wat vrije tijd goed zijn."

"Maar actief blijven is ook goed. Dat is waarom ik eigenlijk alles aan wil horen. Zelfs als het een reserverol is, ik wil niet te trots zijn en zeggen dat ik daar te goed voor ben. Ik wil gewoon alles horen en kijken wat logisch is. Het kan iets zijn dat me beter voorbereidt op de toekomst en volgend jaar zou één van die jaren kunnen zijn waarbij ik een beetje geduld nodig heb."

Wordt DannyRic de nieuwe Hülkenberg?

Comeback kids

Een jaartje er tussenuit kan soms inderdaad goed uitpakken in de F1. Ricciardo's oude teamgenoot Esteban Ocon en Alex Albon zijn daar het levende bewijs van, en ook Antonio Giovinazzi lijkt een rentree te gaan maken. Dat het op latere leeftijd ook mogelijk is bewees Alain Prost in 1993, toen hij als 38-jarige terugkwam en meteen met absolute dominantie de titel pakte.

Slechte voorbeelden zijn er natuurlijk ook: zo kon Nigel Mansell na een pauze van meer dan een jaar niets uitrichten bij McLaren in 1995. Ook Jacques Villeneuve had het bijzonder moeilijk bij zijn comeback voor Renault in 2004, en Michael Schumacher kwam nooit meer op zijn oude niveau nadat hij zich aansloot bij Mercedes in 2010.

Alles op F1

Zijn toekomst mag dan ongewis zijn, maar één ding weet Ricciardo zeker: hij zal er alles aan doen om binnen de Formule 1 te blijven. In plaats van lekker thuis te gaan rammen in de Australische Supercars of mee te strijden op Le Mans gaat Daniel liever voor een stoeltje voor 2024:

"Het kan waarschijnlijk een hoop verschillende kanten op gaan dus ik denk niet dat een onmiddellijke beslissing nodig is. Het zal erom gaan wat het beste voor me is. Ik zal de F1 niet opgeven. Als dat betekent dat ik niet op de grid sta volgend jaar, dan zal ik zeker een manier proberen te vinden om er op te komen in 2024."

Formule 1
  • McLaren Racing