Antonio Giovinazzi schuift aan bij Haas

Italian Jesus is herrezen! Op verzoek van Ferrari heeft Haas twee vrije trainingen gereserveerd voor Giovinazzi. De Formule E-coureur zal op Monza en COTA in actie komen voor het Amerikaanse team.

Antonio Giovinazzi schuift aan bij Haas

Na een vol seizoen in de Formule E voor Dragon/Penske is Antonio Giovinazzi terug in de Formule 1. Althans, voor even. De laatste Italiaan in de koningsklasse van de autosport zal dit seizoen mogen uitkomen voor het team van Haas. Op verzoek van papa Ferrari krijgt Antonio twee vrije trainingen cadeau om van de nieuwe ground effect wagens te kunnen proeven.

Stoeltje gereserveerd

Sinds zijn exit ten faveure van Guanyu Zhou heeft Giovinazzi gediend als reserverijder voor alle Ferrari-teams. Naast zijn rol als Ferrari-backup, die hij deelt met Mick Schumacher, stond hij dus ook klaar om bij te springen bij Alfa Romeo én Haas.

Aangezien geen van die drie teams tot nu toe behoefte aan hem hadden heeft het management in Maranello even een paar sessies gereserveerd bij Haas. Je hebt immers weinig aan een reserve die niet met een moderne auto om kan gaan, aldus Giovinazzi:

"Naast rijden in de simulator is het belangrijk om een echte auto te testen en ik kan niet wachten om mijn pak en helm weer aan te trekken. Het zal een kans zijn om vertrouwd te raken met de nieuwe generatie van auto's - het is de beste manier om klaar te zijn voor wanneer ik opgeroepen word als reservecoureur."

Cirkeltje rond

Na drie seizoenen als volwaardige F1-coureur is Giovinazzi daarmee terug bij af. In 2017 debuteerde hij namelijk als test- en reserve voor Sauber en Haas. Haas teambaas Guenther Steiner is blij de Italiaan weer terug te zien:

"We zijn blij om Antonio Giovinazzi wederom te verwelkomen voor de twee FP1-optredens. Ferrari wilde Antonio graag wat tijd geven in een moderne F1 auto op een raceweekend en we ware natuurlijk blij om daarbij te assisteren."

"We genoten eenzelfde situatie in 2017 met Antonio en Ferrari - het duidelijke verschil tussen toen en nu is de ervaring die hij opgedaan heeft de afgelopen drie seizoenen in de F1 en de feedback die hij ons zal kunnen geven in Italië en Amerika."

Silly season

Nu het silly season in volle gang is zal Giovinazzi's optreden van Haas ongetwijfeld aangegrepen worden om de vermoede exit van Mick Schumacher kracht bij te zetten. De kans dat Antonio wederom zal promoveren naar het raceteam is echter bijzonder klein. De PR-waarde van de Schumacher-naam is immers sterker dan de vrij middelmatige prestaties van de Italiaan.

Formule 1
  • Formula 1, ABB FIA Formula E