Boze Prost wijst naar Alpine-leiding: 'Veel jaloezie en een gebrek aan respect'

De ex-adviseur is niet te spreken over de gang van zaken aan de op van Alpine F1. Volgens Prost wordt de sfeer in het team verpest door de respectloze, jaloerse en aandachtsgeile CEO Laurent Rossi.

Boze Prost wijst naar Alpine-leiding: 'Veel jaloezie en een gebrek aan respect'

Gisteren werd bekend dat Alpine F1 de banden verbroken had met adviseur en niet-uitvoerend directeur Alain Prost. Na vijf jaar bij het team uit Enstone werd de viervoudig wereldkampioen ogenschijnlijk bedankt voor zijn diensten. Op social media en in interviews met onder andere L'Equipe laat de 66-jarige F1-veteraan nu echter een heel ander geluid horen.

Volgens Prost is het nieuws van zijn vertrek achter zijn rug om gelekt, terwijl er juist met het team afgesproken was een gezamenlijk statement naar buiten te brengen. De Fransman ziet het lek als een symptoom van de interne problemen die hem gebracht hebben tot de beslissing om zijn ontslag in te dienen.

Verziekte sfeer

Naast zijn woede over de bekendmaking uitte Alain tegenover L'Equipe zijn onvrede met de sfeer binnen het team gedurende 2021. Kennelijk sloeg de stemming enorm om nadat de naam van het team veranderd werd van Renault naar Alpine. Onder het bewind van nieuwe CEO Laurent Rossi werd Prost voor zijn gevoel steeds meer buitengesloten bij de besluitvorming binnen het team:

"Het seizoen van 2021 heb ik als erg verstorend ervaren. Ik had het gevoel dat de oude garde moest vertrekken. Ik accepteer die verandering want we hoeven het in de F1 niet altijd op dezelfde manier te doen. We kunnen het anders doen, en dat is wat er gedurende het afgelopen jaar gedaan is. Maar voor mij werd het te ingewikkeld. Ik werd niet langer betrokken bij de beslissingen."

"Soms deelde ik [de mening] niet eens maar moest ik toch het officiële bericht naar buiten brengen. Zelfs als een lid van de raad van bestuur ontdekte ik bepaalde beslissingen op het laatste moment. Je mag dan [binnen het team] niet gehoord worden, maar je zou tenminste op tijd gewaarschuwd moeten worden. Het is een kwestie van respect. Relaties werden steeds ingewikkelder. Ik had het gevoel dat er veel jaloezie was."

Alain Prost met Alpine CEO Laurent Rossi

Rossi de jaloerse, aandachtsgeile eenling

Prost wijt de vreemde sfeer en ongemakkelijke werkrelaties binnen het team volledig aan Laurent Rossi. De CEO regeert volgens hem met een ijzeren vuist en is op een missie om zoveel mogelijk macht en aandacht naar zich toe te trekken. Rossi heeft op dit moment alle touwtjes in handen binnen Alpine na het onverwacht ontslag van teamchef Marcin Budkowski. Volgens Alain is dat precies waar Rossi op aanstuurt:

"Laurent Rossi's verlangen is om alleen te zijn, om zijn zichtbaarheid niet te laten vertroebelen door anderen. Er is een sterk verlangen om mensen op een zijspoor te zetten. Laurent Rossi wil alle aandacht. Hij vertelde me dat hij geen advies meer nodig had. Dat zei hij in Qatar, maar in Abu Dhabi bood hij me alsnog een contract aan. Dat heb ik geweigerd. "

Doorgaan geen optie

De persoonlijke en werkrelatie met Rossi deed Prost ertoe bewegen om afscheid te nemen van Alpine. Ondanks zijn geloof in het project en zijn liefde voor de mensen in Enstone en bij de motorfabriek in Viry-Châtillon kon hij simpelweg niet verder met het team:

"Ik heb het aanbod dat me in Abu Dhabi is gedaan afgewezen vanwege een persoonlijke relatie, en ik had gelijk. Wat ik niet kan waarderen is de relaties en het gebrek aan respect voor mensen. Wanneer de teambaas niet eens hallo tegen je zegt wanneer je aankomt op het circuit, dan is dat omdat er geen lol meer is. Er is niet eens respect. En dan kan het gewoon niet werken. Ik zal de mensen in Enstone en Viry-Châtillon wel missen. Het is een project waar ik in geloofde en nog steeds in geloof."

Het is niet de eerste keer dat Le Professeur zijn spullen pakt bij Renault. In 1983 werd hij de deur gewezen nadat hij openlijk kritiek uitte op de leiding van Renault voor hun falen om de RE40 door te ontwikkelen. Een opgeblazen turbo kostte hem dat jaar de titel in het gevecht met de Brabham BT52 BMW van Nelson Piquet. Bozere tongen beweren echter dat zijn ontslag meer te maken had met een escapade met de vrouw van teambaas Gerard Larrousse. Het jaar daarop stapte Prost over op McLaren, waar hij drie van zijn vier titels zou winnen.

Formule 1
  • Alpine F1 Team