'Mick Schumacher verbreekt banden met Ferrari voor Alpine'

Aan het einde van het jaar zal Schumi junior zijn eigen toekomst mogen bepalen. De jonge Duitser stapt volgens de geruchtenmolen uit het veilige nest van de Ferrari Driver Academy om een overstap naar Alpine mogelijk te maken.

'Mick Schumacher verbreekt banden met Ferrari voor Alpine'

Als je hogerop wil komen in de motorsport doe je er goed aan je bij het opleidingsprogramma van een groot merk of team aan te sluiten. Vraag dat bijvoorbeeld maar Lewis Hamilton, Charles Leclerc of Max Verstappen. De financiële en publieke steun van een grote naam kan - mits je presteert - wonderen doen voor je carriere.

Tenminste, als je nog niet in de Formule 1 zit. Op een bepaald punt zul je immers door willen stoten naar het fabrieksteam, maar wanneer de huidige coureurs ellenlange contracten aangeboden krijgen zit je klem.

Het label dat je eerder zoveel hielp is dan opeens een anker geworden. Met een bepaalde badge achter je naam kun je immers niet bij een ander fabrieksteam aankloppen. Tenzij je Oscar Piastri heet, natuurlijk.

Middelmatige Mick

Mick Schumacher is geen Oscar Piastri, al heeft hij net als de Australiër een recente F2-titel op zak. In de koningsklasse heeft Der Michael's erfgenaam echter weinig bijzondere dingen laten zien.

Na een moeizaam debuutseizoen bij Haas wordt de 23-jarige Duitser nog maar al te vaak om de oren gereden door Kevin Magnussen, een veteraan die net terug is van een jaartje IMSA en IndyCar. Het is dus geen verrassing dat Haas nog steeds geen nieuw contract klaar heeft liggen voor Mick. In plaats daarvan flirt het team met driedubbele reserve Antonio Giovinazzi.

De Piastri-situatie

Nu zijn stoeltje op losse schroeven staat kijkt Schumacher al naar een functie elders. Daarbij wordt hij echter afgeremd door zijn positie binnen de Ferrari Driver Academy. Volgens de geruchtenmolen wil Mick immers het omstreden tweede stoeltje bij Alpine weg te kapen.

De ongemakkelijke juridische strijd tussen Alpine en McLaren om het contract van de Aussie zou Schumacher kans geven om zichzelf in een blauwroze overall te hijsen. Om dat mogelijk te maken zal Schumi jr. zijn contract met de FDA na december niet verlengen, aldus Autosport.

Risky business

Mick's beslissing om uit de broedvijver van de Scuderia te stappen is op z'n zachtst gezegd riskant. Nu Daniel Ricciardo en naar verluidt nog 13(!) andere gegadigden de kans hebben om bij Alpine aan te schuiven is er helemaal geen garantie dat het Franse team juist hem aan zal wijzen. Als de poging faalt heeft Mick bovendien geen goed alternatief.

Piastri zal na een afkoopsom ongetwijfeld alsnog naar McLaren overstappen, en de deur naar het tweede stoeltje van Alfa Romeo heeft Schumacher dichtgeslagen door de FDA te verlaten. Alleen het team van Williams zal wellicht nog een plekje voor hem willen vrijhouden. Veel slechter dan Nicholas Latifi wordt het immers niet gauw, maar voor Mick is het niet bepaald eens stap vooruit. Het lijkt er dus sterk op dat de jonge Schumacher na twee seizoenen op een zijspoor zal komen te zitten.

Formule 1
  • Haas F1 Team, ProShots / Panoramic