Eerder deze week zorgde F1 CEO Stefano Domenicali voor verbaasde blikken door te opperen dat vrije trainingen geschrapt zouden moeten worden. De 'veel te technische' sessies zouden de fans totaal niet interesseren, en daardoor niet genoeg kijkcijfers (en geld) opleveren.
Later werden zijn uitspraken bijgesteld van het schrappen van de trainingen, naar het introduceren van een puntentelling of ander beloningssysteem voor elke sessie van het weekend. Zo zou de aandacht van verveelde casual fans vastgehouden moeten worden.
Één sessie
Bij het persmomentje in Melbourne werden de heren coureurs uiteraard gevraagd naar hun mening over het voorstel. Als een van de voorzitters van de Grand Prix Drivers Association kreeg George Russell als eerste de kans om te antwoorden. De Brit was opvallend positief over het idee om minder te gaan trainen. Een enkele sessie zou wat hem betreft genoeg moeten zijn:
"We hebben natuurlijk helemaal geen testsessies. Ik denk dat één trainingssessie goed genoeg is voor ons om de verschillende dingen te doen dien we moeten doen om te proberen te ontwikkelen. Dit is nog steeds de top van de sport."
"Je wil niet zomaar met de auto die je aan het begin van het jaar creëerde blijven zitten zonder kansen om nieuwe dingen te proberen. Dat is het mooie soms, je hebt deze sessie van 60 minuten, je kunt nieuwe dingen proberen, ontwikkelen, verder verbeteren. Maar als je rechtstreeks een sessie in gaat met een puntentelling of een beloning, dan probeer je minder snel nieuwe dingen."
Niet eerlijk
Gezien Russell's roep om veel meer testtijd voorafgaand aan het seizoen is zijn standpunt wat betreft vrije trainingen op z'n zachtst gezegd opvallend. George geeft de tijd die overblijft na het schrappen van de F1-sessie nu echter liever aan de Formule 2 en Formule 3. Het is volgens hem namelijk oneerlijk dat de opleidingsklassen minder tijd krijgen dan de koningsklasse:
"Natuurlijk is het zo dat je sneller zal zijn en meer vertrouwd zal zijn met de auto hoe meer je traint. Ik vind dat het niet juist is dat de Formule 1 drie keer zoveel trainingstijd heeft als de F2 en F3 categorieën. Zij zouden degenen moeten zijn die meer trainingen krijgen want zij doen minder races, ze kunnen niet zo vaak testen."
Essentieel entertainment
Het concept van een vrije training volledig afschaffen gaat Russell echter toch wat te ver. De Brit heeft de voorkeur naar een enkele sessie op de vrijdag, gevolgd door de broodnodige actie. Het standaard Grand Prix-format wordt zo omgebogen naar die van een Sprint-weekend. De stap is volgens George essentieel om het entertainment gehalte te verhogen.
"Geen training zou te weinig zijn. Ik was aanvankelijk geen voorstaander van de sprintraces, maar nadat ik er zes gedaan heb in twee seizoenen, geniet ik echt van de sprint races. Actie hebben op een vrijdag is essentieel voor ons allemaal en ook voor de entertainment factor."
Russell kreeg in zijn mening bijval van conculega's Pierre Gasly, Nico Hülkenberg én Logan Sargeant. Iedereen in het persvakje was het dus toch roerend eens met de plannen van de F1. Dat kan alleen maar toeval zijn...
- NL Beeld / ProShots, Red Bull Content Pool