Russell: 'Penalties in Saoedi Arabië waren onredelijk zwaar' 

George heeft het opgenomen voor mannen als Fernando Alonso en Logan Sargeant. Volgens de Brit waren de straffen die de FIA uitdeelde in Jeddah buiten alle logische proporties.

Russell: 'Penalties in Saoedi Arabië waren onredelijk zwaar' 

Het Grand Prix weekend in Saoedi Arabië stond in het teken van de harde, maar niet altijd even handige handelwijze van de FIA. Zowel tijdens de kwalificatie als tijdens - en na - de race strooiden de stewards vrolijk met tijdstraffen en uitgewiste rondetijden.

Uiteindelijk draaide het uit op een soap waarbij de trofee voor de derde plek overgegooid moest worden tussen Fernando Alonso en George Russell. Die laatste was bij de persco na de race (waarbij hij nog gezien werd als podiumfinisher) bijzonder kritisch op de organisatie.

Te hard gestraft

Volgens Russell zijn de penalties die de laatste tijd uitgedeeld werden het gezond verstand voorbij. De strafmaat staat niet in verhouding met de overtreding. Fernando Alonso kreeg voor iets te ver naar links staan op de grid immers vijf seconden aan zijn broek. Dezelfde straf werd in Bahrein uitgedeeld aan Esteban Ocon. Als een van de voorzitters van de Grand Prix Drivers Association snapt George dat er grenzen gesteld moeten worden, maar naar zijn mening gaat de FIA toch te ver:

"Ik vind dat het erg hard was wat er met Fernando gebeurd is. Om heel eerlijk te zijn heb ik het gevoel dat sommige van deze penalties een beetje te extreem geweest zijn. Wat we hebben gezien dit weekend, wat we bij sommige coureurs zagen in de kwalificatie gisteren, en voor wat er gebeurde met Fernando."

"Ik begrijp waarom deze regels er zijn. Aan het eind van de dag moeten we binnen de richtlijnen blijven. Ik denk dat er een beetje gezond verstand getoond moet worden. Ik denk dat hij een beetje naar links stond [bij de start]. Klopt dat? Weet je, hij heeft daar helemaal geen voordeel mee behaald. Misschien is vijf seconden teveel."

"En dan wat betreft zijn pitstop, ik weet niet wat er gebeurde en waarom hij precies nog een straf kreeg - maar tien seconden is opnieuw te extreem in dat geval. Dus ja, ik ben er niet zo zeker van. Het maakt het gewoon een beetje frustrerend voor iedereen."

Gulden middenweg

Russell nam het ook nog even op voor Williams-rookie Logan Sargeant. De Amerikaan raakte in de kwalificatie een competitieve ronde kwijt omdat hij op het rechte stuk net over het roze puntstuk bij pit entry reed. Vervolgens viel zijn sessie uit elkaar en moest hij vanaf P20 starten. Ook die zaak bestempelde George als onzinnig en overdreven. De Brit pleit dan ook voor een gulden middenweg die met gezond verstand bereikt moet worden:

"Er lopen een hoop gesprekken dit weekend over welke lijnen je kon aanraken, welke lijnen je niet kon aanraken, zeker bij de pit exit en de pit entry, en in de kwalificatie zagen we gisteren dat een hoop auto's hun rondetijden verloren voor het aanraken van een beetje rode verf. Ik vond dat dat een beetje onzinnig was, eigenlijk. Dus ik denk dat we allemaal samen moeten komen en een middenweg vinden met gezond verstand."

Formule 1
  • NL Beeld / BrunoPress