FIA geeft Fernando Alonso's podium weer terug!

De chaos rond de finish van de Grand Prix van Saoedi Arabië is compleet. Na veel te laat een penalty toe te passen heeft de FIA de zaak tegen Fernando Alonso alsnog teruggetrokken. Het honderdste podium van de Spanjaard is daarmee weer geldig geworden.

FIA geeft Fernando Alonso's podium weer terug

De Grand Prix van Saoedi Arabië eindigde in controverse door een extreem late beslissing van de FIA. Meer dan dertig ronden nadat het team van Aston Martin een penalty inloste voor foutparkeren op de grid besloot de organisatie Fernando Alonso nog een tijdstraf van tien seconden te geven.

Hierdoor verloor de tweevoudig wereldkampioen zijn honderdste podium en moest hij de beker overdragen aan George Russell. Fernando stoorde zich niet zozeer aan het resultaat van de penalty, maar aan de handelswijze van de FIA. Kennelijk was de FIA het met hem eens.

Tik met de krik

Na een protest van Aston Martin heeft de FIA de straf namelijk moeten terugdraaien. De penalty was gebaseerd op het feit dat de jackman bij de achterkant van de auto contact maakte met de wagen met zijn krik.

Hierdoor zou het team voor het verstrijken van de vijf seconden van de originele penalty al hebben 'gewerkt' aan de auto. Esteban Ocon werd in Bahrein voor hetzelfde vergrijp bestraft toen een monteur zijn Alpine te vroeg aanraakte.

AMR voerde echter aan dat nergens in het reglement besloten was dat een aanraking met een krik hetzelfde behandeld werd als een fysieke aanraking door een monteur. De FIA ging uiteindelijk mee in die lezing en oordeelde dat een tik met een krik niet telt als 'werken aan de auto'.

Modderfiguur x2

Vanwege dit 'nieuwe bewijs' heeft de FIA de tijdstraf alsnog teruggedraaid. Het door Alonso en Aston Martin al ruim en breed gevierde podium is daarmee opnieuw geldig verklaard. Vriend Russell zal de trofee dus alsnog terug moeten brengen.

Het commentaar van Fernando richting de handelswijze van de FIA blijft echter in stand. Door de penalty alsnog terug te moeten draaien staat de organisatie er wederom gekleurd op.

Net op het moment dat de stewards consistent leken te worden lijken we weer in oude gewoonten te vervallen. Het is te hopen dat de rest van het seizoen een stuk beter zal gaan.

Formule 1
  • Aston Martin Aramco Cognizant F1 Teaam, NL Beeld / Proshots