Alonso: 'FIA heeft slecht opgetreden in Saoedi Arabië'

Fernando was niet te spreken over de manier waarop de FIA zijn podium afpakte. Door de extreem late aankondiging van een extra penalty zorgde er volgens de Spanjaard voor dat de organisatie een modderfiguur sloeg.

Alonso: 'FIA heeft slecht opgetreden in Saoedi Arabië'

Na een ijzersterke race kon Fernando Alonso zijn honderdste podium vieren in Jeddah. Voordat hij de champagne goed en wel op had kon hij zijn trofee echter alweer afgeven aan Mercedes-man George Russell.

De FIA had namelijk ruim na de race besloten dat Aston Martin een eerdere tijdstraf voor starten buiten de gridbox niet op de juiste manier ingelost had.

Doordat de jackman aan de achterkant zijn krik tegen de auto tikte werd de penalty ongeldig verklaard en kreeg Fernando er na de race nog eens tien seconden bij. Daardoor viel hij terug tot achter de leidende Mercedes.

Modderfiguur

Nadat het nieuws hem bereikt had reageerde Alonso opvallend ontspannen. De vurigheid die we normaal van hem verwachten was nergens te bekennen. In plaats van boos te zijn vanwege de penalty wees de meest ervaren man op de grid er even fijntjes op dat de FIA zichzelf voor het blok had gezet. Door pas 35 ronden na de overtreding - en ruim na de podiumceremonie -een straf uit te delen maakte de organisatie een ongelukkige indruk:

"Ja, ja, het was goed. Het doet niet zoveel pijn, om eerlijk te zijn. Ik stond op het podium, ik poseerde voor de foto's, ik vierde feest met de champagne en ja, nu heb ik blijkbaar drie punten minder. Ik heb geen vijftien, maar twaalf."

"Maar ik denk dat het meer een slecht optreden is van de FIA dan teleurstelling van onze kant. Je kunt geen penalty toepassen 35 ronden na de pitstop. Ze hadden genoeg tijd om ons te vertellen over de penalty. Want als ik dat geweten had had ik misschien een gat van 11 seconden getrokken met de auto achter mij. In de eerste stint zeiden ze alleen de vijf seconden en pakte ik zeven of acht. In de tweede stint was er helemaal geen informatie, zelfs niet dat het onderzocht werd.

Door naar Melbourne

Volgens Alonso is de strijd rond de penalty tussen AMR en de FIA nog niet gestreden, maar erg druk kan hij zich er niet om maken. Voor hem zijn de pijlen al gericht op de volgende race in Melbourne:

Ik weet dat het team er samen met de stewards naar probeert te kijken waarom de tweede penalty uitgedeeld werd. Maar zoals ik zei, ik geef erom, maar ik geef er niet zoveel om. Ik vierde feest, en nu heb ik drie punten minder. Laten we ervan proberen terug te komen in Australië."

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots, Red Bull Content Pool