Teambaas Aston Martin: "We geven 2024 nog niet op!"

Teambaas Mike Krack van Aston Martin wil dit seizoen nog niet opgeven. Maar Krack is wel realistisch: het ziet er niet geweldig uit voor Aston Martin.

Aston Martin

De Formule 1 is ineens ontzettend spannend geworden dit jaar. Het is niet langer meer een spelletje van Red Bull-dominantie. Ferrari, McLaren en Mercedes hebben het gat gedicht en kunnen elk weekend logischerwijs meedoen voor de winst. Maar daardoor zouden we haast vergeten dat er een ander team weggevallen is uit die kopploeg: Aston Martin.

In de eerste helft van 2023 was Aston Martin zonder twijfel het snelste team achter Red Bull. Fernando Alonso had bijna een vast abonnement op het podium. Maar dit jaar is daar niets meer van over en mag het team blij zijn als ze in de top tien eindigen. Dat betekent weinig goeds voor de rest van het jaar, erkent ook teambaas Mike Krack.

“We moeten realistisch zijn gezien het gat naar voren”, schrijft de teambaas op de website van Aston Martin. “We geven 2024 nog niet op, maar we zullen wel snel gaan kijken naar 2025. Het werk aan de auto van dit jaar is erg belangrijk omdat dat ons richting geeft voor volgend jaar. We zullen een hoop opnieuw kunnen gebruiken. Alles wat we nu leren zullen we meenemen naar 2025.”

'Fernando en Lance zijn topcoureurs'

Dat zal nog niet al te makkelijk zijn voor Aston Martin. Ondanks dat er een aantal upgrades aangebracht zijn, is het gat naar voren nog niet gedicht. “Sommige updates hebben niet helemaal gedaan wat we hadden verwacht”, erkent Krack. “De verwachte voordelen zijn niet altijd even groot geweest als gedacht, terwijl de verliezen op andere vlakken juist weer wat groter waren. Het eindresultaat is dat je minder succes hebt dan gehoopt. Het is niet zozeer een kwestie van specifieke dingen die misgaan. De updates van Hongarije werken. Dit is niet een kwestie van de auto beter maken, het gaat er ook om dat we snappen hoe we de boel moeten ontwikkelen.”

Aan de coureurs zal het volgens Krack niet liggen. “Fernando en Lance hebben allebei geweldig gereden dit jaar in een auto die niet altijd even makkelijk was. We hebben twee topcoureurs, nu is het aan ons om hen een betere auto te geven. En dat zullen we spoedig doen, want wij zijn een topteam. Als we Lance en Fernando de juiste middelen geven, dan zullen zij presteren.”