FIA gaat regels rond Alonso's ingetrokken penalty aanpassen

Het drama rond de laatste podiumplekje in Saoedi Arabië krijgt nog een staartje. Om in de toekomst verwarring en gezichtsverlies te voorkomen gaat de regel waarvoor Fernando Alonso tijdelijk bestraft werd op de schop.

FIA gaat regels rond Alonso's ingetrokken penalty aanpassen

Als er één ding consistent is in de Formule 1, dan is het wel de inconsistentie van de FIA. Keer op keer komt de organisatie die de reglementen bepaalt en handhaaft als chaotisch en incompetent uit de bus. De voortslepende soap rond Lewis Hamilton's neuspiercing is daar een tekenend voorbeeld van.

Tijdens de Grand Prix van Saoedi Arabië leek de FIA alles even weer op de rails te hebben: de penalties die uitgedeeld werden waren hard maar gerechtvaardigd, en het gebeurde allemaal op tijd. Die indruk werd echter meteen uitgewist toen Fernando Alonso 35 ronden na een vermeende overtreding zijn podium kwijtraakte door een extra tijdstraf. Volgens de FIA was een tik met de krik tijdens het inlossen van een eerdere penalty reden om in te grijpen.

Nieuw bewijs

Aston Martin liet zich echter niet uit het veld slaan door de straf. Het team bracht maar liefst zeven incidenten naar voren waarbij de krik tijdens het inlossen van een penalty in contact kwam met de auto, en de FIA hiervoor geen extra straf uitdeelde.

De stewards wogen dit significant nieuwe bewijs af tegen de genomen beslissing, en moesten concluderen dat er geen algemene definitie was van wat 'werken aan de auto' precies inhoudt. De auto aantikken met een krik viel niet expliciet onder de gestelde voorwaarden, waardoor Alonso en Aston Martin vrijgesproken werden.

Open en transparant

Aan het einde van de rit stond de FIA er weer eens gekleurd op. Net zoals in Austin vorig jaar zijn de stewards in hun eigen spelletje verslagen door Fernando's team. Bovendien werd het einde van de race onnodig verstoord en moesten Alonso en George Russell om een onzinnig reden overgooien met de beker.

De FIA heeft dan ook geen zin in een herhaling van de blamage. Volgens een woordvoerder zal de regel waar alles om draaide opnieuw bekeken en waar nodig aangepast worden. Zo moet vanaf de Grand Prix van Australië kraakhelder zijn wat 'werken aan de auto' precies inhoudt:

"De beslissing van de stewards om een Right to Review aan te horen van [Aston Martin] was het resultaat van nieuw bewijs aangaande de definitie van 'werken aan de auto', waarvoor tegenstrijdige precedenten bestonden, en dit is blootgelegd door dit specifieke geval."

"Dit onderwerp zal daarom aangekaart worden bij de volgende Sporting Advisory Committee op donderdag 23 maart, en een verduidelijking zal uitgevaardigd worden voorafgaand aan de 2023 FIA Formula 1 Australian Grand Prix. Deze open aanpak voor de herbeoordeling en verbetering van haar processen is onderdeel van de FIA's lopende missie om de sport op een eerlijke en transparante manier te reguleren."

Formule 1
  • NL Beeld / BrunoPress, Proshots