Russell: 'Red Bull zal elke race van 2023 gaan winnen'

George ziet het na één race al helemaal niet meer zitten. De dominantie van Red Bull is volgens de Brit nu al onoverkomelijk. Mercedes zal grote offers moeten maken om enigszins in de buurt te komen.

Russell: 'Red Bull zal elke race van 2023 gaan winnen'

Na een hoop hype rond de aanloop naar het seizoen kregen we in Bahrein een onheilspellende voorbode voor 2023. Ondanks de indrukwekkende opmars van Aston Martin en Fernando Alonso was het wederom Red Bull aan kop. Het team is onverstoord verder gegaan op het niveau van de tweede helft van 2022.

Max Verstappen werd op geen enkel moment bedreigd, en Sergio Perez vocht zich zonder veel problemen terug na een slechte start. Mede door het uitvallen van Ferrari's Charles Leclerc was de marge naar derde man Fernando Alonso aanzienlijk.

Elke race

De prestaties van red Bull zijn uiteraard een bijzonder slecht teken voor de concurrentie. Ferrari en Mercedes hebben meer last van Aston Martin dan dat ze een kans hebben om RB uit te kunnen dagen. Volgens de als zesde over de lijn gekrabbelde George Russell kan de rest van de teams eigenlijk al wel inpakken en naar huis gaan. Red Bull heeft immers de potentie om letterlijk elke race te winnen:

"Red Bull heeft dit kampioenschap al binnen. Ik denk niet dat iemand met ze zal vechten dit jaar en ik verwacht dat ze winnen. Ze zouden elke race dit seizoen moeten winnen zou ik zeggen. Met het prestatieniveau dat ze hebben zie ik niemand ze uitdagen.

"Ze hebben het makkelijk op dit moment, ze kunnen doen wat ze willen. Ze zullen misschien niet de hele tijd pole kunnen krijgen want we weten dat Ferrari erg competitief is in de kwalificatie, maar als het op de race aankomt, kunnen ze doen wat ze willen."

Grote offers

Mercedes hoopte met de herziene W14 het gat te dichten naar Red Bull en Ferrari, maar is juist verder teruggevallen. Russell meent dat de enige manier om een kans te maken grote offers vergt. De hamert erop dat het team zich richt op het ontwikkelen van radicale updates in plaats van geleidelijke verbeteringen. Als dat betekent dat hij een half seizoen met een onderontwikkelde auto moet aanmodderen, dan heeft George daar vrede mee:

"We zijn hier om te om te winnen, we willen natuurlijk elk resultaat optimaliseren. Maar als je me een keuze geeft tussen vechten om en een kans hebben op overwinningen - wanneeer dat ook is - tegenover langzame vooruitgang en nooit een kans hebben, dan moet je duidelijk die overwinningen kiezen."

"Dus als we sommige races of een deel van het seizoen moeten opofferen om onszelf een kans te geven een auto te krijgen die kan meevechten, of dat nu de tweede helft van het seizoen is of zelfs volgend jaar, misschien is dat wat we zullen moeten doen want we liggen duidelijk erg ver achter."

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots