Mercedes zet in op zwart met grondig herziene W14

De nieuwe uitdager van het illustere team is een evolutie van zijn teleurstellende voorganger, maar toch ook significant anders. De agressieve lijnen van het 'zeropod'-concept zijn in ieder geval verleden tijd.

Mercedes zet in op zwart met herziene W14

Het moment waar iedereen op gewacht heeft is eindelijk daar: de onthulling van de Mercedes voor 2023. Als sinds duidelijk werd dat de radicale zeropod W13 niet werkte heerste de vraag of Mercedes vast zou houden aan het concept, of de meer succesvolle stijlen van Red Bull, Ferrari of Alpine over zou nemen. De lancering van de W14 maakt duidelijk dat het een beetje van beide is.

Semi-zeropod

Ondanks de terugkeer van de verhullende zwarte livery is goed te zien dat Mercedes de hoekige sidepods van de W13 afgestompt heeft. Net als klantenteams McLaren en Williams heeft het team ervoor gekozen de sidepods naar achteren door te trekken om de luchtstroom beter om de auto heen te begeleiden.

Zo wordt de extreme drag die de oude auto opwekte hopelijk opgelost. De inlaat van de sidepod heeft echter nog steeds dezelfde hoekige vorm, in tegenstelling tot de rondere, bredere en veel hoger geplaatste Red Bull en Ferrari-stijl.

Scherpe randjes

Afgezien van de sidepods zijn de lijnen van de W14 over het algemeen sierlijker en soepeler dan zijn voorganger. De hoger doorgetrokken airbox en grotere sharkfin springen in het oog, net als het over de hele lengte van de auto doorgetrokken kanaal dat eindigt in een 'kanon'-luchtuitlaat aan weerskanten van de uitlaat. Al met al lijkt het erop dat Mercedes het roer niet radicaal omgegooid heeft, maar de scherpe randjes van de W13 heeft proberen te schaven.

Achtste titel?

Dit jaar wordt er geen dramatische update verwacht na de wintertests, aangezien het zeropod concept al bekend is. We kijken naar alle waarschijnlijkheid dus wel naar de auto die dit jaar de achtste titel voor ene L. Hamilton zal moeten gaan pakken. Gezien de enorme problemen met porpoising, drag, inconsistentie en een relatief zwakke motor waar Mercedes in 2022 mee kampte zal dat echter een flinke taak worden.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team