Ross Brawn: 'Sidepod-loze Mercedes onverwacht, maar niet illegaal'

De radicale Mercedes W13B deed vele wenkbrauwen fronsen tijdens de eerste testsessie in Bahrein. De extreem kleine sidepods leken de limieten van de reglementen op te zoeken. Volgens F1 technisch directeur Ross Brawn is er echter nog geen reden om onderzoek te doen naar de bijzondere Silberpfeil.

Ross Brawn: 'Sidepod-loze Mercedes onverwacht, maar niet illegaal'

Mercedes zorgde vanmorgen voor flinke opschudding met de onthulling van de uitzonderlijke W13B, een ontwerp dat het zo goed als zonder de traditionele sidepods doet.

Zelfs bij de top van de sport sloeg de unieke wagen in als een bom, waardoor er meteen vraagtekens ontstonden over de legaliteit van het ontwerp. De smalle inlaatopeningen en de grote winglet boven wat er nog over was van de sidepod leken namelijk niet helemaal in overeenkomst met de reglementen.

Onverwacht concept

Zelfs F1 technisch directeur Ross Brawn kon het lijnenspel van de Mercedes even niet rijmen. De ervaren Brit had zoiets nog nooit eerder gezien. In een interview vanuit de pits met F1's Will Buxton voorspelde Brawn een stortvloed aan discussie over de interpretatie van het team:

"Ik denk dat er geen twijfel over bestaat dat we het Mercedes concept niet verwacht hadden. Ik denk dat het een zeer extreme interpretatie van het reglement is en dat er onvermijdelijk een hoop discussie zal zijn over hun interpretatie. Dat is wat er gebeurt met nieuwe reglementen. Hoe hard je de opties ook probeert te beperken - en geloof me we hebben er honderden weggehaald - zal de innovatie in de Formule 1 altijd extreem zijn."

"Dus, vanuit ons oogpunt draait het voornamelijk om of [het ontwerp] de doelen van de reglementen beĂŻnvloedt. De teams willen zeker weten dat niemand een interpretatie gebruikt die zij niet correct vinden. Dus ik denk dat er een hoop discussie zal volgen de komende dagen."

Geen zorgen over legaliteit

Ondanks de controverse die de W13B nu al losgemaakt heeft ziet Brawn geen reden om de auto serieus te onderzoeken. Het 'zeropod' of 'nopod'-concept gaat zover hij kan zien niet in tegen de geest van de reglementen. Toch volgt er na de test alsnog een review van alle auto's om daar zeker van te zijn:

"Ik denk dat het onmogelijk is om te anticiperen op het creatieve vermogen van de teams. Zodra ze de reglementen binnenkrijgen heb je 1.000 ingenieurs die werken aan de reglementen en hoe ze ze kunnen gebruiken. Dus sommige van de oplossingen hadden we eerlijk gezegd nooit verwacht."

"Ik denk dat we terug zullen gaan en deze oplossingen onderzoeken om er zeker van te zijn dat ze de doelen van de nieuwe regels in stand houden. Ik denk dat ze dat doen - onze eerste impressie is dat er niets is waar we ons erg zorgen over zouden moeten makken wat betreft het behalen van die doelen van de reglementen."

Nopod is go

De sidepod-loze Mercedes kan volgens Brawn voorlopig dus gewoon door de beugel. Het is nog maar de vraag of de overige teams het eens zullen zijn met die lezing.

Red Bull's Christian Horner zou volgens Auto Motor und Sport al geklaagd hebben over de legaliteit van de extra winglets, al ontkende Red Bull dat de Brit zich hierover officieel uitgesproken zou hebben.

Datzelfde Red Bull heeft voor de tweede en derde testdag een grote, duidelijke zichtbare update gepland. We zullen zien of de 'RB18B' net zoveel stof op zal doen waaien als de Mercedes.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team