Wolff voorzichtig over 2023: 'Kan zomaar zijn dat de gaten hetzelfde zijn' 

Aan de vooravond van het nieuwe seizoen is ome Toto weer eens op de zandzaktoer gegaan. Volgens de Oostenrijker is er een goede kans dat de volgende Mercedes weer net zo ver achter Ferrari en Red Bull zal liggen als in 2022. Mercedes zet immers door met hetzelfde concept...

Wolff voorzichtig over 2023: 'Kan zomaar zijn dat de gaten hetzelfde zijn' 

Na een ronduit teleurstellend seizoen staat de druk er vol bij het team van Mercedes. De achtvoudige contructeurskampioenen sloegen bij de nieuwe ground effect regels de plank volledig mis en vielen terug naar een eenzame derde plek.

De radicale zeropod W13 was te snel voor het middenveld, maar veel te langzaam om de toppers van Ferrari en Red Bull bij te benen. Vanwege ijzersterke betrouwbaarheid en goede strategie wisten de Silberpfeilen zich nog meerdere keren op het podium te rijden, en in Brazilië kwam er zelfs een langverwachte overwinning voor George Russell. In Abu Dhabi kwam het team echter weer met beide benen op de grond: er was duidelijk nog veel werk te verzetten om de aansluiting terug te vinden.

Evolutie vs revolutie

Ondanks hardnekkige geruchten die het tegenovergestelde beweerden heeft Mercedes ervoor gekozen vast te houden aan het bijzondere sidepod-loze concept. Dat betekent dat de W14 geen revolutie, maar een evolutie zal zijn. Het team zal zich dus door dezelfde problemen heen moeten slaan die van 2022 een teleurstelling maakten.

Volgens Mercedes-opperhoofd Toto Wolff is dat echter geen probleem. Het is inmiddels kraakhelder waar de moeilijkheden liggen en wat de oplossingen zijn. Het enorme potentieel dat de W13 in de windtunnel toonde zal dit jaar eindelijk vrijgespeeld worden, zo stelde Toto bij Motorsport.com:

"Ik denk wat we nu begrijpen hoe we terugvielen, waar de tekortkomingen zijn, en wat we niet helemaal begrepen. We werken hard aan het op de wielen zetten van een auto die alles waarbij alles aangepakt is. Maar we zullen pas zien wanneer we beginnen met testen of we het potentieel waarvan we altijd geloofden dat het in de auto zat vrijgespeeld hebben."

Realistisch blijven

Wolff wilde ondanks de positiviteit echter niet vooruitlopen op zaken. De stappen die mogelijk gezet worden tijdens de winter kunnen immers in het niet vallen bij de nieuwe wagens van Ferrari en Red Bull. Mercedes moet dus realistisch blijven. Toto ziet zijn team het liefst weer onderdeel uitmaken van het gevecht aan de kop, nog los van enige titelkansen. De kans dat de gaten tussen de teams dit jaar vergelijkbaar zullen zijn met die van vorig jaar blijft echter aanwezig:

"We twijfelen er niet aan dat als je op een halve seconde achterstand start, dat het moeilijk zal zijn om zulke geweldige organisaties zoals Red Bull en Ferrari in te halen. Dat gezegd hebbende, we zijn enorm vastberaden om precies dat te doen. Maar we moeten onze verwachtingen op een realistisch niveau instellen."

"Als we presteren op de manier waar we op hopen, dan zouden we graag deel uitmaken van de race aan de kop. Ik denk dat dat een beginpunt zou zijn. Maar we moeten dat niet voor lief nemen."

"Het zou zomaar kunnen zijn dat de gaten hetzelfde zijn als ze waren aan het einde van het vorige seizoen. Ik denk dat er nog steeds heel veel potentieel zit in onze auto, in het concept, de manier waarop we de auto rijden enzovoorts, dat onze ontwikkelingscurve misschien steiler kan worden in de komende maanden."

Formule 1
  • BrunoPress, Mercedes-AMG Petronas F1 Team