Russell: 'Mercedes gaat niet met Max om de overwinning strijden in Bahrein'

Volgens de gedoodverfde kopman van Mercedes hoeven we niet bang te zijn voor de zandzakkentactiek. Ondanks de verbeteringen aan de auto verwacht Russell dat Red Bull en Max Verstappen buiten handbereik zullen blijven.

Russell: 'Mercedes gaat niet om de overwinning strijden in Bahrein'

Na acht jaar dominantie ging Mercedes in 2022 roemloos onderuit. Het team had de nieuwe ground effect regels verkeerd geïnterpreteerd, waardoor de W13 aanvankelijk met afstand de derde snelste auto werd. Vanwege ijzersterke betrouwbaarheid en de fouten van Ferrari kon Mercedes gedurende het seizoen de nodige kruimels bij elkaar rapen, maar slechts één overwinning uit 23 races deed toch flink pijn in Brackley.

Ondanks alles heeft het team echter doorgezet met een grondige evolutie van de 'zeropod'-bolide, wat de indruk wekt dat Toto en co nog altijd het volste vertrouwen hebben in het ongewone concept. Na de eerste testdag in Bahrein liet George Russell echter een iets ander geluid horen.

Voelt goed

Tegenover RaceFans was de jonge Brit voorzichtig positief over het gedrag van de W14. De porpoising van zijn voorganger zou opgelost zijn en de auto als geheel zou veel beter aanvoelen. Het gaat allemaal veel soepeler dan een jaar geleden. George erkent echter dat goed aanvoelen niet hetzelfde is als goed zijn:

"Wat betreft het gevoel, het voelt als een stap in de juiste richting. Maar zoals we weten in de sport draait het niet om het gevoel - het gaat uiteindelijk allemaal om rondetijden. Ik denk dat als ik nu vergelijk met twaalf maanden geleden dat dingen een stuk soepeler gaan. "

"De instuurfase is verbeterd. Ik denk dat het geen geheim is als je de onboards en de video's bekijkt dat we een beetje worstelen met de balans, we hebben het moeilijk in het midden van de bocht. Maar ik denk dat het een balans is die waarschijnlijk makkelijker op te lossen is dan wat we vorig jaar hadden. Dus ook al is dat een beperking, ik denk dat het een goed probleem is om te hebben, zeg maar."

"Natuurlijk ging er toen we hier vorig jaar waren een hoop alarmbellen af met de porpoising. We waren een beetje verloren - de eigenschappen van de auto waren niet goed. Dus ik denk dat dingen veel soepeler gaan. We moeten zeker dingen verbeteren aan de auto, maar ik zou zeggen dat we over het algemeen ruwweg zitten waar we hadden verwacht deze tijd van het jaar."

Bahrein komt te vroeg

Op de directe vraag of hij en Mercedes volgende week de strijd aan zullen gaan met de vorig jaar zo dominante Max Verstappen-Red Bull combinatie kon Russell dan ook alleen ontkennend reageren. De balansproblemen en het gebrek aan rauwe snelheid zullen voorlopig nog niet opgelost worden bij Mercedes. Later in het seizoen zou dat volgens George best wel eens kunnen veranderen:

"Je moet zeker het seizoen ingaan gelovend dat het kan. Op elk punt van mijn carrière ben heb ik er altijd in geloofd dat je een rationeel standpunt in moet nemen zodra je op de baan bent en leert. Ik denk dat we zeker geloven dat we uiteindelijk een auto hebben die in staat zal zijn zich in dat gevecht [met Red Bull] zal kunnen mengen."

"Of we dat nu volgend weekend in Bahrein zullen hebben lijkt me sterk. [Red Bull] ziet er sterk uit, ze zien er erg stabiel uit - de auto ziet er sterk uit en natuurlijk presteert Max erg goed. Dus ik denk dat het realistisch gezien vergezocht is voor volgende week. Maar er is geen reden dat we daar niet uiteindelijk kunnen komen op een bepaald punt dit jaar. We hebben altijd de kracht van Mercedes en hun ontwikkelingssnelheid gezien. Dus het geloof is er zeker."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team