George Russell wil veel meer kunnen testen

De Mercedes-kopman vindt drie dagen rondtoeren met een enkele auto veel te weinig. De Brit zou graag zien dat de team tijdens de test beide auto's mogen inzetten.

George Russell wil veel meer kunnen testen

Sinds 2009 opereert de Formule 1 met een volledig verbod op testwerk buiten de door de sport aangewezen sessies. De maatregel was een poging om de kosten alsnog te drukken nadat het eerste plan voor een budget cap sneuvelde.

Sindsdien werden er traditioneel twee pre-season tests afgewerkt op de circuits van Barcelona en Bahrein. Teams kregen meerdere dagen om hun nieuwe machines uit te proberen, maar konden per dag slechts één auto inzetten.

Twee auto's

Die laatste regel is dit jaar volgens George Russell problematisch geworden, zo verklaard hij tegenover RaceFans. Nu de eerste test in Barcelona afgeschaft is krijgen de coureurs immers slechts drie dagen om zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Daarbij komt dat die drie dagen verdeeld moeten worden. De Brit denkt dat anderhalve dag wennen aan de W14 niet genoeg zal zijn. Als compromis stelt Russell voor het gebruik van twee auto's per dag toe te staan:

"Persoonlijk denk ik dat drie dagen niet genoeg is. Je moet onthouden dat dat voor een coureur anderhalve dag per coureur is. We hadden het geluk dat we vorige week de bandentest konden doen, maar als we dat niet konden, dan was dat bijna twaalf weken uit de auto geweest tussen Abu Dhabi en Bahrein. Ik denk dat drie dagen met twee auto's waarschijnlijk goed zou zin, en ik denk dat dat het beste compromis zou zijn binnen de restricties. Maar op dit moment denk ik dat anderhalve dag per coureur te weinig is."

Kleine kans

George's verzoekje heeft waarschijnlijk een bijzonder kleine kans van slagen. Het is immers niet voor niets dat de F1 de eerste test afgeschaft heeft. In het tweede jaar van de budgetcap en in het licht van de blamage rond Red Bull wil de organisatie er immers alles aan doen om te laten zien dat de kosten écht gedrukt worden. Het versoepelen van de testrestricties past niet bepaald in dat plaatje, hoe creatief de oplossing ook is. Russell zal het dus maar moeten doen met de anderhalve dag.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Red Bull Content Pool