Dit is waarom de Mercedes F1-wagen weer zwart is

Na een jaartje zilvergrijs is de zwarte Mercedes toch teruggekeerd. Dit keer heeft de politieke voorkeur van Sir Lewis er echter niets mee te maken.

Dit is waarom de Mercedes F1-wagen weer zwart is

In de aanloop naar het door de pandemie uitgestelde F1-seizoen van 2020 besloot Mercedes een lange traditie de rug toe te keren. Vanwege de betrokkenheid van stercoureur Lewis Hamilton bij de destijds razendsnel groeiende Black Lives Matter-beweging werd de Mercedes W11 omgedoopt in een volledig zwarte livery. In een seizoen vol politieke statements, controversiële shirts, regenbogen en knielmomenten was de auto perfect op zijn plaats, maar het jaar erop bleef de zwarte livery in stand.

Mercedes-AMG F1 W11 EQ Performance, de eerste zwarte Merc.

Jaartje zilver

Met de toestemming van Sir Lewis werd de W13 echter gewoon weer zilver. Het politieke PR-momentje was immers vervolgen, aangezien de Formule 1 zelf de knielmomenten en regenbogen al afgeschaft had. De traditionele kleurstelling bracht Mercedes echter geen succes. De radicale machine stuiterde zijn weg naar een teleurstellende derde plek in het constructeurskampioenschap.

Oude traditie

Met de grondig herziene W14 keert het zwart echter weer helemaal terug. In tegenstelling tot 2020 en 2021 zit er achter de livery echter geen politieke motivatie. Ondanks het opnieuw afschaffen van het klassieke zilver houdt Mercedes zich namelijk aan een aloude traditie: gewichtsbesparing. Net zoals de legendarische Silberpfeilen uit de jaren '30 is de W14 grotendeels ongespoten gebleven om het gewicht te drukken.

Geschiedenis herhaalt zich

Mercedes-opperhoofd Toto Wolff trok tijdens de presentatie meteen de vergelijking met het illustere raceverleden van het merk met de ster. Volgens de Oostenrijker heeft de geschiedenis zich herhaald:

"Als je kijkt naar waar het verhaal van de Silberpfeilen vandaan kwam, de Mercedes racewagen werd op het circuit gezet in het wit, en was te zwaar. Ze krasten de verf eraf en kwamen tot kaal aluminium en raakten op gewicht. En wij probeerden echt het gewicht van de auto te schaven."

"En vanaf de verf-kant gingen we ervoor om de grammetjes te besparen door de auto mat carbon te laten. En de geschiedenis herhaalt zichzelf. In dit geval is het echter een moderner materiaal, het is carbon. En we hadden al een zwarte auto twee jaar geleden, dus het paste gewoon."

Of Mercedes van een soortgelijke dominantie als 90 jaar geleden zal gaan genieten valt echter nog te bezien.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Mercedes-Benz