Formule 1 introduceert viziercamera voor alle coureurs

Vanaf dit seizoen krijgt elke coureur een digitale pottenkijker mee achter het vizier. Na jaren van experimenten zal de vizier

Formule 1 introduceert helmcamera voor alle coureurs

De Formule 1 is (op een paar uitzonderingen na) de laatste paar decennia alleen maar sneller geworden. Bij de TV-uitzendingen kan dat snelheidsgevoel echter nog wel eens verloren gaan. Door de vaak extreem vlakke circuits, gestabiliseerde camera's en het veel hogere gewicht van de huidige auto's lijkt alles op rails te gaan.

Een onboard van pakweg 10 jaar geleden lijkt veel spectaculairder, ook al zijn de rondetijden langzamer.In een poging die spanning en sensatie terug te brengen expirementeert de Formule 1 al een tijdje met een helm/viziercamera.

Spanning en sensatie

In een poging die oude spanning en sensatie terug te brengen experimenteert de Formule 1 al een tijdje met helm/viziercamera's. De eerste voorzet kwam tijdens de Grand Prix van Canada in 2018, waar Haas-coureur Romain Grosjean een bril testte met een ingebouwde camera. De Fransman omschreef zijn ervaring echter als 'pijnlijk', waardoor de test geen vervolg kreeg.

Viziercamera

Een jaar later kwam de sport met een betere oplossing: de viziercamera. Het systeem werd voorzichtig uitgeprobeerd tijdens de pre-season test in Barcelona, onder andere in de Renault van Daniel Ricciardo en de Alfa Romeo van Kimi Raikkonen. Het racedebuut van de camera kwam echter pas twee jaar later tijdens de Grand Prix van België. Fernando Alonso kreeg de eer om met zijn Alpine een toer te geven van een van de beste circuits op de kalender.

Standaard systeem

In 2022 werd het gebruik van de viziercamera uitgebreid. Bij de openingsrace van het seizoen werd het apparaatje meteen goed ingezet door vanaf de wagen van Charles Leclerc het gevecht met Max Verstappen vast te leggen. Latere beelden van bijvoorbeeld Fernando Alonso op een kletsnat Suzuka hebben het managent kennelijk over de streep getrokken om het systeem te standaardiseren.

Vanaf dit jaar zal daarom elke coureur een minuscuul cameraatje van slechts 1.43 gram en 8 mm diameter. Volgens de Italiaanse fabrikant van de camera is het systeem aan te passen op elke specifieke helm.

Hoe de directie van de TV-uitzendingen de viziercamera's tijdens de races precies in zal gaan zetten is echter nog niet bekend. Via eigen streamingsdienst F1 TV Pro biedt de F1 immers als de mogelijkheid om tussen live onboards te wisselen. Wellicht komt daar op een gegeven moment een optie voor de viziercamera bij.

Formule 1
  • Formula 1
  • Spursrail96