Ricciardo verklaart sabbatical 2023: 'Ik heb de vrije tijd gewoon nodig'

Ondanks zijn exit bij McLaren had Daniel Ricciardo genoeg kansen om op de grid te blijven in 2023. De populaire Aussie besloot echter om persoonlijke reden zelf niet te tekenen bij Haas of Williams.

Ricciardo verklaart sabbatical 2023: 'Ik heb de vrije tijd gewoon nodig'

Na 11.5 seizoenen in de koningsklasse van de autosport staat Daniel Ricciardo volgend jaar niet op de grid. Midden in het seizoen werd Daniel slachtoffer van het Oscar Piastri-fiasco, waarbij hij zich uiteindelijk uit liet kopen bij McLaren. Ondanks zijn onverwachte ontslag had Ricciardo voldoende opties om zijn carriere elders voort te zetten.

Zo hadden ze bijvoorbeeld bij Haas wel oren naar hem. Uiteindelijk moest het Amerikaanse team echter uitwijken naar Nico Hülkenberg. De algemene lezing van de situatie was dat de achtvoudig Grand Prix-winnaar simpelweg te duur of te trots was voor een rol bij een team in de achterste helft van het middenveld. Bij de Post-Race Show van F1 TV gaf Daniel echter een hele andere reden op.

Tussenjaar

Tegenover Will Buxton, Jolyon Palmer en James Hinchcliffe legde Ricciardo uit waarom hij besloten had in 2023 een sabbatical te nemen. Het probleem lag niet bij stukgelopen onderhandelingen met Haas of Williams, maar persoonlijke redenen. Daniel realiseerde zich na de aankondiging van zijn ontslag dat een beetje vrije tijd hem goed zou doen.

"Begrijp me niet verkeerd, tijdens de zomerstop toen alles gebeurde zat ik nog steeds met mijn blik op de grid voor '23. Toen gingen we de eerste van een triple header in. Tijdens die triple header begon ik het al in twijfel te trekken, het vooruitzicht voor '23."

"Het werd meer en meer duidelijk dat ik de vrije tijd nodig had. Gewoon voor mezelf en om weer van [het racen] te gaan houden. Daar wil ik naar terug. Het ging niet per se om Haas, Williams, het ging er gewoon om dat ik de vrije tijd nam en een jaartje er tussenuit. "

Lekker laten gaan

Op de vraag wat hij ging doen meteen na de start van sabbatical antwoordde Danny zoals verwacht met een vette knipoog. De Australiër zal zich voor het eerst sinds 2011 tijdens de feestdagen echt laten gaan met vrienden en familie Down Under. Als actieve F1-coureur kun je immers nooit lekker uitbuiken en doordrinken. Een reservecoureur heeft echter een stuk meer tijd om weer af te vallen. Ricciardo hoopt volgend jaar lekker een paar kilo aan te komen:

"Ik neem een paar weken en ga terug naar Australië. Ik ga gewoon rondhangen met vrienden en familie. Gewoon zonder - weet je, zelfs met kerst ben je altijd een beetje terughoudend met hoeveel je je laat gaan."

"Want je kunt niet teveel eten, want dan heb je teveel werk te doen in januari om weer in vorm te komen. Daardoor laat je je nooit echt helemaal gaan. Dus gewoon om dat weer te hebben. Om weer een jongen te zijn."

"Ik heb eigenlijk moeite gehad om aan te komen de laatste 18 tot 24 maanden. Dus misschien is dat de stress van het racen. Ik hoop dat ik een paar kilo aan kan komen!"

Resetknop

De sabbatical moet echter niet door gaan slaan in een pensioen. Ricciardo ziet het tussenjaartje eerder als een resetknop op zijn carriere. Door alle zorgen en frustraties even van zich af te zetten hoopt hij zijn pre-McLaren niveau weer terug te vinden. Dat is in zijn ogen veel belangrijker dan nog een jaartje aanmodderen in een Haas of Williams:

"Zo moeilijk als de situatie ook is dat ik volgend jaar niet race, het is misschien een geluk bij een ongeluk. Ik ben niet zo intens of diep, maar ik denk dat alles met een reden gebeurt. En toen werd het duidelijk voor mij dat dit het beste was."

"Het gaat er niet om om op de grid te zijn in '23, het gaat erom dat ik de beste versie van mezelf wil zijn. Ik ben er niet van overtuigd dat ik dat zou zijn als ik in een stoeltje zou springen in '23 dus daarom nam ik een jaar vrij om terug te komen op het niveau waarvan ik weet dat ik er kan zijn."

Formule 1
  • BrunoPress