Onder de directie van Amerikaanse mediagigant Liberty Media heeft de Formule 1 een enorme boom doorgemaakt. Zowel op financieel als qua wereldwijde populariteit is de sport onder andere door de toevoeging van social media en Drive To Survive enorm gegroeid. Dat razende succes heeft echter een keerzijde.
Om de nieuwe fans tevreden te stellen en het kijkerspubliek nog groter en breder te maken worden er de laatste tijd steeds meer gimmicks geïntroduceerd. Het grootste en meest invloedrijke voorbeeld hiervan is het nog altijd weinig populaire Sprint-weekend. Het gewijzigde format is erop gebrand om van elke dag van het Grand Prix weekend een kijkcijferkanon te maken.
Weg met de vrije training
Hoewel de meningen over de Sprint nog altijd zeer verdeeld - en zeker niet al te positief - zijn wil Formule 1 opperhoofd Stefano Domenicali in volle vaart doorzetten met het concept. Voor de Italiaan is het niet genoeg dat elke dag een belangrijk evenement heeft. In het vervolg moet vrijwel elke sessie op de een of andere manier gaan meetellen voor het kampioenschap. Het concept van de vrije training kan binnen dat kader eigenlijk niet bestaan.
Bij de openingsronde van het MotoGP-seizoen in Portimao bevestigde Stefano zijn intentie om de vrije training inderdaad naar de geschiedenisboeken te verwijzen. De sessies trekken immers vrijwel geen kijkers en zijn alleen interessant voor ingenieurs en coureurs. Domenicali mist daarbij het broodnodige showgehalte:
"Ik ben een voorstander van het schrappen van vrije trainingen. Ze zijn heel nuttig voor ingenieurs, maar de fans vinden ze niks aan. Ik denk dat het vanuit het oogpunt van de fans belangrijk is dat er elke dag iets is op de baan om voor te vechten. De vrije trainingen zijn heel interessant voor de ingenieurs of voor de coureurs. Maar aan het einde van de dag moet je in de sport vechten voor iets."
Één sessie
Domenicali erkende echter dat de vrije training niet compleet uitgebannen zal kunnen worden. Als compromis wil hij slechts één sessie toestaan op de vrijdagmorgen. De rest van het Grand Prix weekend moet gevuld worden met tijdritten, eliminaties en andere circusactiviteiten, waarbij punten en andere beloningen uitgedeeld zullen worden. Uiteindelijk draait het immers om één ding, het vasthouden van de aandacht van zelfs de meest ongeïnteresseerde kijker:
"Er zijn al beperkingen op de kalender die vrije trainingen verbannen bij een raceweekend. Dus ik zal erg agressief zijn zodat we één vrije training hebben op de vrijdagmorgen en dat daarna elke keer als we de baan op gaan er iets toegekend wordt. Want in dat opzicht, er is dan actie aan de gang, mensen zijn altijd verbonden [met de actie] en begrijpen wat er gebeurt."
"Dus dit zal mijn input zijn voor de discussies in de toekomst. Elke keer als we op de baan zijn - met respect naar de race op zondag, dat moet altijd het meest belangrijke onderdeel zijn - zou er iets moeten zijn om voor te vechten wat betreft punten, wat betreft beloningen. Dat is mijn mening."
- NL Beeld / Proshots, Red Bull Content Pool