'Liberty Media kan extra eisen opleggen aan nieuwe F1-teams' 

De langverwachte aankondiging van een nieuw aanmeldingsproces voor F1-teams bevat een duidelijke waarschuwing vanuit de FIA. Commerciële rechtenhouder Liberty Media heeft nog altijd het recht om het proces zo moeilijk mogelijk te maken.

'Liberty Media kan extra eisen opleggen aan nieuwe F1-teams' 

Onlangs publiceerde de FIA eindelijk de lijst met eisen waaraan elk potentieel Formula 1 team aan moet voldoen. In een lijstje met acht punten zette de organisatie uiteen wat er nodig is voor een succesvolle aanmelding.

De punten laten zich raden: technische knowhow, financiële gezondheid, langetermijnplannen, motorsport ervaring, bekwaamheid van het leiderschap, de toegevoegde waarde en de inmiddels verplichte diversiteit, inclusiviteit en gelijkheid passeren allemaal de revue. Afgezien van dat laatste zijn de eisen allemaal logisch verklaarbaar en relevant.

Één regeltje

Het voldoen aan de wensen van de FIA is echter niet genoeg voor aspirant teams. Een klein regeltje precies onder de lijst met eisen maakt de situatie potentieel veel moeilijker:

"The F1 Commercial Rights Holder may also impose additional selection criteria/conditions (to be advised separately during the application process)."

Daar geeft de FIA tussen neus en lippen dus even mee aan dat Liberty Media het aanmeldingsproces ongevraagd nog even een stuk moeilijker kan maken. Aangezien de Amerikaanse mediagigant samen met Formula One Management en de bestaande teams geen trek heeft in extra spelers is dat feitje bijzonder slecht nieuws voor partijen zoals Andretti-Cadillac.

Extra hordes

Liberty Media kan het teams zoals Andretti extra moeilijk gaan maken.

Liberty zal er immers alles aan doen om het proces te rekken tot 2026, wanneer er een nieuwe Concorde Agreement gesloten wordt. Darin wordt de afkoopsom van 200 miljoen dollar naar verluidt verhoogd naar zo'n 600 miljoen dollar. De nieuwe overeenkomst is precies waarom Andretti er op gebrand is om 2025 in te stappen, ook al is dat met een tot Cadillac-omgekatte Renault-motor.

Het zal ons benieuwen welke extra hordes Liberty zal gaan opzetten om nieuwe teams te doen struikelen bij het aanmeldingsproces. Er wordt in het document immers geen woord gerept over wat de commerciële rechtenhouder precies te vertellen heeft. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.

Formule 1
  • BrunoPress, Liberty Media, BMW