'F1-teams willen afkoopsom verhogen naar 600 miljoen dollar'

Teveel is nooit genoeg, vooral bij de Formule 1. In navolging van de aankondiging van het Andretti-Cadillac project schieten de overige teams in de verdediging: de huidige afkoopsom van 200 miljoen dollar zou niet langer toereikend zijn. De teams schijnen nu te pleiten voor een verdriedubbeling van dat enorme bedrag.

'F1-teams willen afkoopsom verhogen naar 600 miljoen dollar'

Het aantreden van Michael Andretti's F1-project heeft de F1-wereld deze winter op zijn kop gezet. Met verse steun van Cadillac en FIA-president Mohammed Ben Sulayem lijkt de Amerikaan dichterbij een plekje op de grid te zijn dan ooit.

De advances van Andretti-Cadillac zijn bij rechtenhouder Liberty Media en de overige teams echter bijzonder slecht gevallen. Los van alle twijfels over de legitimiteit van het team en de rol van Cadillac ziet de gevestigde orde de komst van Andretti als een financiƫle ramp.

Compensatieregeling

Een elfde team betekent immers automatisch dat er voor elk team minder prijzengeld overblijft. In een poging de teams gerust te stellen (en amateurs te weren) werd in de Concorde Agreement van 2020 vastgelegd dat elk nieuw team een afkoopsom van 200 miljoen dollar neer moet tellen.

Het bedrag van 20 miljoen per bestaand team zou dienen om de gederfde winst als gevolg van de kleinere aandelen te compenseren. Volgens The Race gaan er nu echter meerdere stemmen op in de paddock die de compensatie niet langer toereikend vinden.

Drie keer zoveel

Het originele bedrag is volgens meerdere bronnen in de paddock gewoonweg niet meer van deze tijd. De som van 200 miljoen werd namelijk deels gebaseerd op de verkoopprijs van het team van Williams, dat dat jaar overgenomen werd door investeringsmaatschappij Dorilton Capital. Dankzij het franchisemodel van Liberty Media zijn de bestaande teams echter een stuk meer waard geworden. Het drievoudige bedrag is volgens deze bronnen veel passender.

De push voor meer geld zou volgens de geruchtenmolen vooral komen van de kleinere, minder bedeelde teams op de grid. Zij hebben immers het meeste te verliezen bij de komst van een elfde team. Bovendien zoeken teams zoals Williams en Haas waarschijnlijk bescherming tegen mogelijke competitie op de baan.

De tijd dringt

De huidige Concorde Agreement blijft nog geldig tot het einde van 2025. Tegelijk met de nieuwe motorregels zal er voor 2026 dus een nieuwe overeenkomst getekend moeten worden. Gezien de vrijwel unanieme tegenstand voor het Andretti F1-project is de tijd dus aan het dringen voor de Amerikanen.

Het verklaart meteen waarom Andretti zo nodig in 2025 op de grid wil staan, ondanks het feit dat ze dat jaar noodgedwongen een bestaande power unit met Cadillac-stickers zullen moeten gebruiken. Michael, Mario en co zullen zo snel mogelijk binnen de deur moeten komen om de torenhoge afkoopsom voor te zijn.

Formule 1
  • BrunoPress, BMW