Ben Sulayem haalt opnieuw uit: 'Geen reden dat we niet 12 teams kunnen hebben'

De FIA-president heeft opnieuw slecht verhulde kritiek afgevuurd op de twijfelaars in de paddock. De Emirati is stellig in zijn overtuiging dat Andretti-Cadillac een waardevolle toevoeging zal zijn voor de grid. Ben Sulayem wil zelfs nog verder gaan en een twaalfde team aan gaan trekken.

Ben Sulayem haalt opnieuw uit: 'Geen reden dat we geen 12 teams kunnen hebben'

De aankondiging van het Andrett-Cadillac F1-project zorgt zo langzamerhand voor een politieke rel binnen de Formule 1. Het aantrekken van General Motors lijkt Michael Andretti goede papieren gegeven te hebben om in te breken op de grid, maar de Formule 1, Liberty Media en de overige tien teams zijn nog steeds niet overtuigd.

De Cadillac-labels maakten echter wel indruk op FIA-president Mohammed Ben Sulayem. De Emirati opende vlak voor het nieuws opeens een aanmeldingsproces voor nieuwe teams en sprong op social media op de bres voor Andretti. Mohammed kan er maar niet bij dat er zoveel tegenstand is voor het project.

Twaalf teams

Bij een persconferentie bij de Dakar Rally opende Ben Sulayem opnieuw de aanval op de criticasters binnen de paddock. Volgens Ben is het namelijk essentieel voor het voortbestaan van de F1 dat teams zoals Andretti toegelaten worden. Gezien de fanatieke focus op de Amerikaanse markt is de Andretti-Cadillac combinatie zelfs een gouden kans. Bovendien moet elk team dat iets toe kan voegen toegelaten worden, hoe klein ook:

"Over het algemeen, als we kijken naar de langdurigheid van de Formule 1, moeten we het openstellen voor andere merken. We kunnen tot 12 teams op de grid hebben."

"Een OEM - fabrikant - zal helpen de Formule 1 beter te maken en ik zie geen reden om nieuwe teams geen welkom te heten, in het bijzonder de Amerikanen. We hebben al drie races daar dit jaar. We verwelkomen elk voorstel om een van de 12 teams te worden. We accepteren goede teams, zelfs als ze klein zijn, zoals het geval is met Haas. We hopen dat dingen zullen veranderen we in staat zullen zijn om een legitiem elfde team te hebben, we zullen zien wat er gebeurt."

Ben Sulayem stelde zich hierin eigenlijk nog terughoudend op. Officieel mag de grid immers uit 26 auto's bestaan, oftewel 13 teams. Daarmee wekt hij de suggestie dat er in ieder geval nog een serieuze kandidaat in de coulissen staat.

De tegenpartij

Ben Sulayem's uitspraken lijken het tweede salvo in een lopende machtsoorlog tussen de FIA en Formula One Management/de teams te zijn. De visie van de FIA staat namelijk lijnrecht over tegen het franchise-model ingericht door Liberty Media, waarbij de tien bestaande teams behouden worden om hun waarde steeds meer te vergroten.

Een elfde team zou de waarde van elk individueel team doen dalen, en het percentage van de winst per team blijvend verminderen. De eenmalige afkoopsom van 200 miljoen dollar (20 miljoen per bestaand team) is volgens de teams niet langer toereikend om die lopende schade te compenseren.

War is coming

Bovendien zijn de twijfels vanuit de paddock niet ongegerond. Cadillac en moederbedrijf General Motors hebben immers nog niets concreets toegezegd. Het concern is zelfs van plan om met een omgestickerde Renault of Honda-power unit mee te rijden. Van een eigen motorproject ontbreekt nog ieder spoor, zelfs voor 2026.

Van een echte OEM zoals Ben Sulayem beschrijft is dus vooralsnog geen sprake. Uiteindelijk is het project hetzelfde Andretti Global dat eerder afgewezen werd, maar dit keer met een aantrekkelijke titelsponsor. Gezien Andretti's gebrek aan ervaring als constructeur blijft de competentie van het project dus nog een groot vraagteken.

De tegenstanders van Andretti-Cadillac blijven tot nu toe echter nog angstvallig stil tegenover de kritiek van de FIA. Het zal ons benieuwen hoe de FOM, Liberty en de teams uiteindelijk zullen reageren. Een interne oorlog vanwege de kwestie lijkt in ieder geval aanstaande.

Formule 1
  • ProShots / Panoramic, Red Bull Content Pool