FIA-president wil toch meer teams in de Formule 1

Mohammed Ben Sulayem heeft zijn team gevraagd te gaan kijken naar het creëren van een nieuw proces om nieuwe teams de F1 in te sleuren. De Emirati gaat daarmee vol tegen de visie van F1-rechtenhouder Liberty Media in.

FIA-president wil toch meer teams in de Formule 1

Sinds de implosie van Manor Racing voorafgaand aan het seizoen van 2017 doet de Formule 1 het met tien teams. Een grid van maximaal twintig auto's is daardoor gemeengoed geworden, terwijl het maximale aantal nog altijd een dikke 26 is.

Er is dus nog altijd veel ruimte voor de sport om door te groeien. Via de social media aanwezigheid en shows als Drive To Survive is de Formule 1 immers zichtbaarder en populairder dan ooit. Niet inspelen op die mogelijkheden zou een bizarre stap zijn voor de grote show die tegenwoordig de Formule 1 heet.

Meer teams

FIA-president Mohammed Ben Sulayem lijkt het met die lezing eens te zijn. In een tweet laat hij namelijk weten het proces gestart te zijn om een nieuwe procedure te starten rond het potentieel aannemen van nieuwe Formule 1-teams. Uiteraard is de bewoording zoals het een FIA-official betaamt lekker ingewikkeld en vaag, maar het idee erachter is duidelijk: de FIA wil méér teams de sport in trekken.

Verwatering van het merk

Ben Sulayem staat met die instelling lijnrecht tegenover de commerciële uitbater van de Formule 1: Liberty Media. De Amerikaanse mediagigant heeft namelijk helemaal geen trek in nieuwelingen in de sport. Liberty is er als de dood voor dat het opengooien van de grid dezelfde resultaten zal opleveren als de chaotische jaren '90, toen er vanuit vrijwel elk Italiaans garagebedrijfje een twijfelachtige F1-machine kwam rollen en er zelfs pre-kwalificatiesessies nodig waren.

De F1 moet immers de piek van de autosport zijn en blijven. Het toelaten van 'mindere' teams zoals Andretti Global zou alleen maar afbreuk doen aan het merk F1. Die mening wordt gedeeld door het merendeel van de teams. Meer concurrenten betekent immers een kleinere uitbetaling van het te verdelen prijzengeld aan het einde van het seizoen. Alleen de toevoeging van een prestigieus merk met aanzien zoals Audi of Porsche wordt door beide partijen aangemoedigd.

2010

Brazilië, 2010.

Het is uit Ben Sulayem's tweet niet af te leiden op welke potentieel geïnteresseerde partijen hij zijn nieuwe project wil gaan richten. De eerste prioriteit zal uiteraard het over de streep trekken van merken als Porsche, Ford en Hyundai zijn.

Een herhaling van de procedures van eind 2009 lijkt echter onwaarschijnlijk. Destijds gooide de FIA temidden van een oorlog met de Formula One Teams Association over een budget cap de grid vrolijk open voor alle gegadigden. Dat proces trok allerlei vreemde gelukszoekers aan, waarvan uiteindelijk drie overbleven: HRT, Team Lotus (later Caterham) en Virgin Racing (later Manor). Geen van de drie overleefde het decennium.

Formule 1
  • BrunoPress, Red Bull Content Pool
  • Rob Hurley