Vrijdag wist Michael Andretti vriend en vijand te verbazen met de aankondiging van een samenwerking met luxemerk Cadillac. De Amerikaan leek de kritiek vanuit de F1, Liberty Media en de overige teams met stijl beantwoord te hebben door via Cadillac de grootste autobouwer van de VS de Formule 1 in te trekken.
Niet iedereen was echter even enthousiast over de nieuwe richting van het project. Criticasters wezen op het feit dat Cadillac/GM niet van plan waren een motor te bouwen, waardoor de samenwerking weinig meer is dan een veredeld titelsponsorschap, vergelijkbaar met Sauber-Alfa Romeo. Het vooruitzicht van een Renault-motor met Cadillac-badges maakte weinig indruk.
Bovendien heeft Andretti zich nog altijd niet bewezen als capabele constructeur: het team is weliswaar groot en succesvol, maar rijdt vrijwel altijd met klantenauto's en motoren.
Ben is boos
De kritiek, twijfel en flauwe opmerkingen over oude Cadillacs schoten bij ene Mohammed Ben Sulayem in het verkeerde keelgat. De FIA-president is namelijk de grootste voorvechter van de komst van Andretti-Cadillac. Een paar dagen voor de aankondiging vanuit Amerika zette hij immers de deur van de F1 open door een nieuwe aanmeldingsprocedure te starten. Toen het nieuws eenmaal naar buiten kwam ontving hij het als enige hooggeplaatste figuur binnen de sport met veel enthousiasme.
Via Twitter probeerde Ben Sulayem de negatieve partijen in de F1 de les te lezen. De Emirati wees erop dat de F1 recent veel kleinere, succesvolle organisaties binnen gelaten had (Haas, 2016) en dat het toelaten van meer teams de diversiteit en aantrekkingskracht van de F1 bevordert. Bovendien moet iedereen grote fabrikanten zoals GM en pure racers zoals Andretti juist aanmoedigen om zich bij de sport te voegen:
All about the money
De uitspraken van Ben Sulayem brengen hem uiteraard op ramkoers met Formula One Management, Liberty Media en de bestaande teams. Die drie partijen zijn immers resoluut tegen het toelaten van meer concurrentie. En dan hebben we het niet over het sportieve vlak.
Het 'stakeholder'-model van Liberty biedt namelijk geen ruimte voor extra spelers. Elk team wordt gezien als een exclusieve franchise binnen de sport, met als doel zoveel mogelijk waarde te vergaren. Voeg je meer teams toe, dan keldert de individuele waarde van elk team. Bovendien kan het eventuele falen van Andretti Global tot gezichtsverlies leiden voor het kampioenschap als geheel.
Vanuit de teams wordt er uiteraard ook met de portemonnee gedacht. Zij leven immers deels van het prijzengeld dat door de Formule 1 uitgekeerd wordt. Meer teams betekent minder prijzengeld per team. De eenmalige afkoopsom van 200 miljoen dollar die een nieuw team bij binnenkomst moet betalen valt in het niet bij de gemiste inkomsten op de lange termijn.
Tenzij Sulayem met een flinke zak geld over de brug komt en/of kan garanderen dat Andretti-Cadillac een waardevolle toevoeging is voor het kampioenschap, zowel sportief als financieel, lijkt het er niet op dat de positie van de kritische partijen zal veranderen. De kans op een FIA-FOTA-FOM-oorlog over de zaak is niet onaannemelijk.
- ProShots / Panoramic, DHL