Hamilton toch warmgelopen voor FIA-president: 'Hij vindt diversiteit ook belangrijk'

Ondanks de clashes met de FIA van de afgelopen tijd is Sir Lewis toch blij met Mohammed Ben Sulayem. De wens van de FIA-president om hard te werken aan het verbeteren van de diversiteit binnen de sport valt bij Hamilton flink in de smaak.

Hamilton toch warmgelopen voor FIA-president: 'Hij vindt diversiteit ook belangrijk'

Vlak na zijn verkiezing eind vorig jaar stond voormalige rallycoureur Mohammed Ben Sulayem voor een enorme taak. In de nasleep van de controversiële Grand Prix van Abu Dhabi moest de Emirati een manier vinden om de relatie tussen de FIA en de F1-teams te lijmen. Met name het team van Mercedes en Lewis Hamilton stonden niet bepaald open voor die verzoening.

Mercedes negeerde de traditionele fotosessie aan het einde van het jaar en stuurde alleen technical director James Allison en Valtteri Bottas naar het FIA gala. Ondertussen negeerde Lewis Hamilton alle berichten van Ben Sulayem, die een poging deed een gesprek met de vice-kampioen te starten.

Sieradenstrijd

Ook tijdens het seizoen bleef Hamilton vechten tegen de FIA. Zo ging hij fanatiek in tegen de verduidelijking van de regels rond brandvrij ondergoed en sieraden.

Bij de persconferentie in Miami verscheen hij bedekt in meerdere kettingen, ringen en horloges om de organisatie te stangen. Lewis bekende later dat hij verzonnen verhalen in de rondte strooide over 'vastgelaste' oorbellen en verborgen piercings, omdat hij het niet leuk vond dat hem verteld werd wat hij moest doen.

Doorzetten voor diversiteit

Na alle gevechten tegen de FIA is Sir Lewis echter gekalmeerd. Als onderdeel van de Grand Prix Drivers Association wil hij nu werken mét de organisatie om de sport te verbeteren. Daarbij is Ben Sulayem nu een belangrijke bondgenoot. Hamilton is blij dat hij zijn push voor diversiteit, inclusiviteit, toegankelijkheid en sociale gelijkheid door kan zetten onder leiding van de Emirati. Mohammed is er immers ook een groot voorstander van:

"Het is voor niemand een makkelijke rol. Ik denk dat het tijd vergt om in een rol te komen en alle relaties op te bouwen, en ook om veranderingen te implementeren. Maar ik denk dat het meest belangrijke op dit moment de coureurs is. We proberen die connectie op te bouwen met de coureurs, we zijn allemaal verenigd bij de GPDA, en we willen helpen om het racen beter te maken."

"We willen de FIA helpen en Mohammed is daar heel open in geweest. We zullen gewoon blijven werken aan die communicatie. Ik heb contact met hem en we praten best veel, en hij is heel erg gedreven en competitief - hij heeft zelf geracet. Hij is ook erg enthousiast over diversiteit en het aandringen op toekomstige veranderingen - dus hij wil daarop samenwerken met ons - ik ben er best blij mee."

Formule 1
  • ProShots / Panoramic / SIPA USA