Hamilton protesteert sieradenverbod FIA: 'Mijn oorbellen zijn vastgelast'

Sir Lewis heeft zich uitgesproken tegen de regel die het dragen van sieraden tijdens het Grand Prix weekend verbiedt. Door zijn 'vastgelaste' oorbellen kan hij blijkbaar geen gehoor geven aan het reglement.

Hamilton protesteert sieradenverbod FIA: 'Mijn oorbellen zijn vastgelast'

Voorafgaand aan het Grand Prix weekend in Australië leek het nieuwe wedstrijdleider Niels Wittich een goed idee om de coureurs er even aan te herinneren dat het dragen van sieraden tijdens de sessies niet toegestaan is. De FIA heeft bovendien de bevoegdheid om coureurs hier op te controleren.

Oorbellen, ringen, kettingen en piercings kunnen immers voor extra verwondingen zorgen bij een crash en kunnen het werk van reddingswerkers en ziekenhuispersoneel bemoeilijken. Dat klinkt als een volkomen logische regel waar je je makkelijk aan kan houden, maar helaas voor Wittich is er alsnog tegenstand.

Vastgelaste oorbellen

Sir Lewis Hamilton kan zich namelijk niet vinden in de regel van de FIA International Sporting Code. De Mercedes-rijder zegt sommige van zijn glimmertjes helemaal niet te kunnen verwijderen. De oorbellen die hij in zijn rechteroor heeft laten zetten zijn namelijk 'vastgelast'. Hamilton hamerde er daarnaast op dat mensen vrij moeten zijn om te zijn wie ze zijn:

"Ik heb geen plannen om ze te verwijderen. Ik heb het gevoel dat er persoonlijke dingen zijn, je moet kunnen zijn wie je bent. [De oorbellen] kan ik niet bewegen. Ik kan deze zelfs letterlijk niet verwijderen - deze in mijn rechter oor - ze zitten er letterlijk in vastgelast, dus ik zou ze eraf moeten laten hakken of zoiets. Dus ze zullen blijven."

Geen handhaving

Met zijn uitspraken heeft Hamilton de FIA grondig ondermijnd. Zijn onverstoorde deelname aan het GP-weekend in Melbourne geeft nog maar eens aan dat de autoriteit van de organisatie niet zo sterk is als ze ons willen doen geloven.

De FIA heeft nog niet gereageerd op Hamilton's voornemen om de regels van de Sporting Code structureel te overtreden. Van de handhaving beloofd door Wittich lijkt dus weinig terecht te komen.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team