FIA introduceert strenge kledingvoorschriften voor F1

De organisatie gaat dit seizoen keihard toezien op de klederdracht van de coureurs. Bij de podiumceremonie en officiële interviews zal een strenge dresscode gaan gelden.

FIA introduceert strenge kledingvoorschriften voor F1

Net toen we dachten dat het geregel voor het nieuwe seizoen wel klaar was trekt de FIA er nog één over de streep. Na het aanpassen van een enkel controversieel woordje in de safety car reglementen heeft de organisatie compleet nieuw artikelen in het leven geroepen. Artikel 63.2 en 63.3 leggen namelijk een bijzonder strenge dresscode voor de coureurs vast.

Dresscode

Onder het nieuwe reglement moeten de heren die het podium op mogen in het vervolg de overall tot aan de nek dichthouden. Bij officiële interviews mag het zware en hete racepak uit, maar mag er verder alleen goedgekeurde teamkleding gedragen worden.

Eigen kleding of dat van persoonlijke sponsoren is dus ten strengste verboden. Carlos Sainz en Charles Leclerc zullen zich dus altijd in hun McDonalds-kloffie moeten vertonen.

BLMag niet

De extra verbodsbepalingen lijken een verlate aanscherping van de reglementen waar Lewis Hamilton twee jaar geleden tegenin ging. Als onderdeel van zijn BLM-steuncampagne droeg Hamilton meerdere keren unieke shirts met politiek getinte leuzen. Vooral zijn Breonna Taylor-shirt bij de Grand Prix van Toscane in Mugello zorgde voor opschudding.

De FIA lijkt dit soort incidenten nu voorgoed uit te willen bannen. Een interessante wending, aangezien de sport de afgelopen tijd maar al te graag politiek standpunten inneemt. Met de nieuwe regels zorgt de organisatie er in ieder geval voor dat die posities altijd centraal bepaald en uitgedragen worden.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Mercedes-AMG Petronas F1 Team