Hamilton blijft sieradenverbod negeren: 'Het is niet zo belangrijk'

Ondanks meerdere waarschuwing blijft Sir Lewis onverstoord doorkarren met zijn verboden bling. De zevenvoudig wereldkampioen heeft het idee dat de regel in zijn geval niet nageleefd hoeft te worden.

Hamilton blijft sieradenverbod negeren: 'Het is niet zo belangrijk'

Het is dit seizoen één van de meest bizarre politieke spelletjes binnen de F1: het oeverloze debat over het dragen van sieraden en brandbaar ondergoed tijdens het Grand Prix weekend.

Onder nieuwe president Mohammed Ben Sulayem besloot de FIA de regels opeens weer streng na te gaan leven, wat een bijzondere reactie opwekte van met twee F1-veteranen. Zo zagen we Sebastian Vettel demonstratief rondlopen met een onderbroek over z'n overall, en claimde Lewis Hamilton dat zijn sieraden 'vastgelast' zijn.

Zinloos debat

Het debat rond de twee veiligheidsvoorschriften komt nogal bizar en nutteloos over. Regels zijn immers regels, zeker als het op veiligheid aankomt.

Brandbaar ondergoed en sieraden kunnen potentiële verwondingen immers verergeren en het werk van verplegers bemoeilijken. In een sport waar de veiligheid steeds meer centraal staat is het ronduit vreemd dat er zo'n probleem gemaakt wordt van het in stand houden van eenvoudige en logische verklaarbare regels.

Uitzondering voor Lewis

De zinloosheid van de discussie weerhoudt Hamilton er echter niet van gewoon vol te houden. De vicekampioen van 2021 verklaarde in de persconferentie voorafgaand aan de Grand Prix van Groot Brittanië het sieradenverbod als iets dat niet heel belangrijk is te zien. Bovendien zal hij 'met de FIA werken' om er gewoon helemaal niets aan te doen:

"Ik zal dit weekend racen. Ik zal met de FIA meewerken. Ik zou zeggen dat de kwestie niet heel erg belangrijk is. Dus ik zal met Mohammed en met zijn team werken zodat we vooruitgang kunnen maken. We moeten ons echt gaan richten op meer belangrijke zaken."

Hamilton genoot eerder al een eigenaardige uitzondering op het sieradenverbod. Uit zijn uitspraken bij de persconferentie kunnen we afleiden dat hij er vanuit gaat dat deze in stand gehouden zal worden.

Omdat het publiekelijk uitdagen van Lewis tegenwoordig een PR-nachtmerrie is - zeker tijdens het weekend op Silverstone - zal de FIA waarschijnlijk inbinden. Zoals de oude Hawaianen altijd zeiden: "Rules for thee, not for me."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team