Formule 1 zet voor coureurs TV's neer bij blinde bochten Jeddah

In een krampachtige poging om de veiligheid op het Jeddah Corniche Circuit te verbeteren heeft de organisatie TV-schermen opgehangen. Bij blinde bochten moeten de coureurs op volle snelheid kunnen checken of de weg vrij is.

Formule 1 zet voor coureurs TV's neer bij blinde bochten Jeddah

Sinds het debuut van het razendsnelle stratencircuit van Jeddah bestaan er al grote vraagtekens over de veiligheid. De extreem hoge snelheden gecombineerd met minimale afstanden tussen de muren en het circuit en de vele blinde bochten zijn immers het perfecte recept voor een enorme ramp. Tijdens de eerste editie vorig jaar kregen we al een voorproefje van de gevaren met de crash tussen Nikita Mazepin en George Russell.

Beeldschermen

Voor de editie van 2022 zijn de nodige aanpassingen gedaan om de uitloopzones te vergroten, maar volgens verscheidene coureurs is het niet genoeg. Om aan die zorgen het hoofd te bieden heeft de Formule 1 voor een ongewone oplossing gekozen.

De blinde bochten 13, 16 en 19 hebben namelijk een set beeldschermen meegekregen. De TV's laten een statisch beeld van de komende bocht zien zodat de coureur kan beoordelen of de baan vrij is van brokstukken en gecrashte auto's. Het systeem werd getest tijdens de vrije trainingen van de Formule 2, maar zal ook ingezet worden bij de topklasse.

Standaard op stratencircuits

Grand Prix Drivers Association voorzitter George Russell ziet potentie in het systeem, zo verklaarde hij tegenover Motorsport.com. Als het werkt zoals bedoelt zouden de beeldschermen volgens de Brit toegepast kunnen worden op andere stratencircuits, zoals Baku, Singapore en Monaco:

"Ik denk dat we het moeten testen en bekijken, en we krijgen de feedback pas als we naar buiten gaan. Soms werken dit soort oplossingen best goed, soms niet zo goed. We kennen de moeilijkheden met zichtbaarheid op circuits zoals deze. Hoe meer de FIA ons kan helpen...dat zal alleen maar voordelig werken."

"Ik kan op dit moment geen commentaar leveren, maar het kan een intrigerende toepassing zijn en, als het werkt, dan kunnen we het potentieel zien in Baku, Monaco en misschien Singapore. Als het gevaar en de risico's vermindert en veiligheid verbetert, voor ons allemaal, dan zijn we blij."

Geen tijd om te kijken

McLaren's Lando Norris is echter iets sceptischer over de effectiviteit van het nieuwe systeem. Norris is bang dat er alsnog geen tijd zal zijn om op de beeldschermen te kijken. De bochten in Saoedi Arabië volgen elkaar immers in hoog tempo op:

"Ik denk dat het iets is van afwachten en het bekijken, aangezien het zo'n snelle sectie is [van de baan]. Er zal misschien niet veel tijd zijn om op een TV-scherm te kijken en te zien wat er aan de hand is. Als het [systeem] goed is, dan weet ik zeker dat we het vaker in kunnen zetten voor de rest van het seizoen."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Mercedes-AMG Petronas F1 Team