Sinds het omvallen van Manor in 2017 doet de Formule 1 het met slechtst tien teams. De tijden waarbij er meer inschrijvingen dan plekken op de grid waren liggen daarmee al ver achter ons. Na een driftige poging om meer spelers aan te trekken in 2010 heeft de sport echter nooit iets gedaan om de aantallen weer op te krikken.
Onder het management van Liberty Media ligt de focus zelfs op het maximaliseren van de waarde van de bestaande teams. Hoopvolle buitenstaanders worden koste wat het kost geweerd, tenzij het grote merken zijn met een riante marketingwaarde.
Geen fabrikant, geen vertrouwen
De protectionistische instelling van Liberty en het merendeel van de bestaande teams en de exorbitante opstartkosten hebben van de F1 een haast ondoordringbaar fort gemaakt. Toch proberen de moedige Andretti's nog altijd binnen te dringen. Na de gefaalde overname van Alfa Romeo/Sauber zette ex F1-coureur Michael Andretti samen met vader Mario de Andretti Global-organisatie op, de F1-tak van het raceimperium van de Andretti dynastie.
Ondanks lobbywerk bij Liberty en de teams zijn er echter nog altijd geen toezeggingen gedaan vanuit de sport. Naast de wens om een fabrikant aan te trekken twijfelt Liberty namelijk aan de capaciteiten van Andretti. In tegenstelling tot de concurrentie bouwt Andretti immers niets zelf. In series als IndyCar, ALMS en de Australische Supercars runt Andretti Autosport wagens gebouwd door andere partijen. Van een fabrikant is vooralsnog dus geen sprake.
285 miljard
Een team zonder enige ervaring als fabrikant en zonder de steun van een groot merk zal het in de ogen van Liberty en co nooit lang kunnen uithouden. Talloze teams in dezelfde situatie gingen Andretti immers al voor in faillissement. Bij de ceremonie waarin de bouw van het 200 miljoen dollar kostende Andretti Global-complex werd aangekondigd gooide Michael Andretti zijn kaarten echter op tafel.
Michael bedankte namelijk ene Mark Walter voor zijn steun bij het project. Mr. Walter is de CEO van investeringsfond Guggenheim Partners, een bedrijf met een portfolio met een waarde van maar liefst 285 miljard dollar.
Walter is persoonlijk goed voor zo'n 5.3 miljard dollar en is mede-eigenaar van Premier League voetbalclub Chelsea FC. Walter en Guggenheim zouden volgens IndyStar garant gaan staan voor zowel de bouw van Andretti's nieuwe fabriek, de afkoopsom van 200 miljoen dollar aan de overige tien F1-teams en de eerste paar seizoenen van het F1 team.
Lobbywerk
Door de steun van Walter en Guggenheim en mogelijk sponsordeals lijkt het financiële plaatje zo goed als rond te zijn voor Andretti. De F1 en Liberty Media kunnen het team niet langer weigeren om budgettaire redenen.
Toch blijft het argument in stand dat de toevoeging van een elfde team de waarde van de overige tien aan zal tasten. Meer teams betekent immers een kleiner percentage voor elke speler. Er zal nog een hoop extra lobbywerk nodig zijn voordat Andretti Global daadwerkelijk toegang zal krijgen tot de grid voor 2024 of 2025.
- BrunoPress