Mario Andretti: 'Afwijzing Andretti F1-team zou het ergste moment uit mijn carriere zijn'

De racelegende is enorm gefrustreerd over de gang van zaken rond zoon Michael's F1-project. De tegenwerking vanuit de paddock en de FIA ziet Mario het somber in voor Andretti Glopbal F1.

Mario Andretti: 'Afwijzing Andretti F1-team zou het ergste moment uit mijn carriere zijn'

Onder leiding van Michael Andretti is de legendarische Amerikaans/Italiaanse racefamilie begonnen aan een nieuwe uitdaging: het Andretti Global F1-project. Ondanks steun van Andretti Indycar-partner McLaren en mogelijke motorleverancier Renault is het voorstel echter nog op niets uitgelopen.

Nu de Formule 1 onder Liberty Media wordt gerund als een bedrijf met aandeelhouders in plaats van een sport met deelnemers is het vrijwel onmogelijk om ertussen te komen, zelfs voor een gevestigde naam als Andretti.

Op de grid in 2024

De onverschillige en soms zelfs ronduit respectloze manier waarop de Andretti's in de paddock behandeld werden is Mario niet in de koude kleren gaan zitten. In een WTF1-podcast benadrukte de inmiddels al 82-jarige alleskunner dat hij er nog steeds niet helemaal bij kan waarom de teams en de organisatie ervoor kiezen om zó moeilijk te doen:

"Ze kunnen het zo moeilijk maken als ze zelf willen, en soms kan ik niet geloven dat het proces zo ingewikkeld moet zijn. Maar ze moeten zich realiseren hoe serieus we zijn, hoe toegewijd we zijn, het is niet zomaar in en uit, het is een lange termijn verbintenis met de investeringen die gemaakt zullen worden."

"Neem ons alsjeblieft serieus, dit is alles wat we doen, dit is alles waar we van houden. Dit is alles dat we ooit gedaan hebben in ons professionele leven, dus wat is het probleem hier? We willen op de grid staan in 2024."

Geen duidelijkheid

Michael en Mario werden in Miami gesignaleerd in de paddock, vergezeld door Indycar-rijder en McLaren junior Colton Herta. Het trio liep de paddock af op zoek naar steun en handtekeningen, maar kreeg vaak weinig duidelijkheid. De gesprekken werkten voor Mario frustrerend: het is hem nog altijd niet helemaal duidelijk waar de tegenzin vandaan komt:

"Het lijkt also je met sommige teambazen kunt praten, je een idee kunt krijgen [van de situatie] of een overeenkomst en dan slaat de situatie plotseling om. Het is niet echt duidelijk waar de echte weerstand ligt op dit moment. Ik zou zeggen dat de kant van de teams en Liberty waarschijnlijk het grootste probleem is."

Ergste moment

Het Andretti Global-project gaat Mario enorm aan het hart. Een afwijzing zou voor hem en zijn familie een grote teleurstelling zijn. De dag dat het bericht binnenkomt noemt hij nu al zelfs het ergste moment uit zijn carriere. Met 35 jaar ervaring én overwinningen in vrijwel alle grote raceklassen ter wereld is dat geen licht statement:

"Het zou de grootste teleurstelling van ons leven in de motorsport zijn, om volledig afgesloten te worden van iets waar we van houden, iets dat we gedaan hebben, iets waar we voor hebben geleefd. F1 is hoe mijn liefde voor de sport geboren is. Als ze ons afwijzen, is het voor mijn het ergste moment van mijn carriere."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Wikimedia Commons / Martin Lee