Amerikaanse IndyCar-rijder test voor McLaren 

Zevenvoudig IndyCar-racewinnaar Colton Herta doet vandaag zijn eerste rondjes voor McLaren. De 22-jarige Amerikaan gaat met de auto van vorig jaar het circuit van Portimao te lijf.

Amerikaanse IndyCar-rijder test voor McLaren 

Door de nog altijd tegenvallende prestaties van publiekslieveling Daniel Ricciardo gonst het al een tijdje van de geruchten over een mogelijke vervanger. Vanwege de sterke connecties van CEO Zak Brown in allerlei vormen van autosport zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om een nieuw talent te vinden.

Zo mocht IndyCar-rijder Pato O'Ward eind vorig jaar al een test afronden, en staat Red Bull-junior en F2-coureur Jehan Daruvala ook al op de lijst. Vandaag mag een derde kandidaat zich bewijzen: zevenvoudige IndyCar-racewinnaar Colton Herta.

Jongste racewinnaar

Colton is de zoon van de populaire ex-Indy en CART-coureur Bryan Herta. Op 18-jarige leeftijd maakte hij zijn debuut in de IndyCar Series op het circuit van Sonoma. Een jaar later werd hij de jongste racewinnaar ooit met een zege op Circuit of the Americas.

Sindsdien heeft hij nog eens zes races gewonnen, en eindigde hij in 2020 als derde in het kampioenschap. Herta is daarnaast aangemerkt als testcoureur voor McLaren, maar ook in verband gebracht met het Andretti Global F1-project.

MCL35M

Herta moet zijn rondjes doen met de McLaren MCL35M uit 2021, aangezien testen met splinternieuwe chassis al jaren verboden is. Ironisch genoeg is de oude wagen ongeveer zes tienden per ronde sneller dan de MCL36 waarmee Lando Norris en Daniel Ricciardo dit seizoen opgescheept zijn.

Colton zal zich moeten meten met de data die vergaard is tijdens de Grand Prix van Portugal in 2020 en 2021.

Superlicentie

Alpine-junior Oscar Piastri lijkt de beste kaarten in handen te hebben.

Ondanks alle hype rond een vervanger kan Daniel Ricciardo voorlopig opgelucht ademhalen. Colton Herta bezit namelijk nog geen superlicentie, waardoor hij geen deel mag nemen aan een Grand Prix. Datzelfde geldt voor Pato O'Ward.

Jehan Daruvala en met name Alpine-junior en regerend F2-kampioen Oscar Piastri hebben de betere papieren in handen. De tijd zal het leren of DannyRic na 2023 aan zal blijven.

Formule 1
  • McLaren Racing, BWT Alpine F1 Team