Red Bull junior krijgt eerste F1-test bij McLaren

F2-coureur Jehan Daruvala mag morgen plaatsnemen bij McLaren. De Indiër krijgt op Silverstone het stuur van de McLaren MCL35M in handen.

Red Bull junior krijgt eerste F1-test bij McLaren

Red Bull staat al jaren bekend om het uitgebreide en vaak zeer productieve opleidingsprogramma. Zes van de twintig coureurs op de grid van vandaag hebben immers hun carriere te danken aan de drankjesfabrikant/marketingreus.

Het succesvolle programma levert echter een luxeprobleem op: Red Bull heeft lang niet altijd de ruimte om al die talenten te kunnen bergen in de koningsklasse. Zelfs met twee teams op de grid komt de organisatie gewoon stoeltjes tekort. In de Formule 2 rijden op dit moment bijvoorbeeld al vijf mannen met een Red Bull-sticker op hun helm. Voor één van hen komt morgen een absolute droom uit.

Jehan Daruvala

Die man is Jehan Daruvala, een 23-jarig talent uit het Indiase Mumbai. Daruvala werd al in 2011 gescout door wat toen nog Force India was. Als één van de drie winnaars van de 'One in a Billion Hunt' van het team om een Indiase toekomstige topcoureur te vinden werd Jehan als knulletje de internationale kartwereld ingeloodst. In 2015 stapte hij over naar auto's met een debuut in de Formula Renault 2.0.

Via de Nieuw-Zeelandse Toyota Racing Series (waar hij als tweede eindigde achter Lando Norris), kwam hij de Formule 3 in. Een derde plek in het FIA F3 kampioenschap in 2019 was genoeg voor een promotie naar de Formule 2, maar daar stagneerde de carriere van Daruvala enigszins. Na een twaalfde en zevende plek in 2020 en 2021 staat Jehan momenteel echter derde in het F2-kampioenschap, met als beste resultaat vijf derde plaatsen.

Snelle youngtimer

Als hoogst geplaatste Red Bull Junior krijgt Daruvala nu dus de kans om zich voor het eerste uit te leven in een F1-machine. Vanwege de iets losgelaten reglementen rond tests - door de komst van de nieuwe generatie wagens - mag hij met de MCL35M van vorig jaar zijn rondjes doen op Silverstone. Daarmee heeft Jehan ironisch genoeg een auto in handen die ruwweg een halve seconde sneller is dan de Ferrari en Red Bull van dit moment.

De test zal twee dagen in beslag gaan nemen, waardoor Daruvala redelijk veel tijd heeft om zich aan de auto en het team te laten wennen. Hoewel de positie van Daniel Ricciardo tegenwoordig ongewis is, is de kans klein dat we Jehan binnenkort in een McLaren gaan zien naast Lando Norris. IndyCar-ster Colton Herta heeft immers de betere papieren wanneer het zover komt.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, McLaren