Het is alweer even geleden dat we iets vernomen hebben van Michael en Mario Andretti. De twee leiders van de beroemde racefamilie kwamen eerder dit jaar nog prominent in het nieuws met de aankondiging van F1-team Andretti Global.
Met IndyCar-ster Colton Herta op sleeptouw gingen de Andretti's op een drukke lobbytoer in de paddock van Miami. Dat mocht uiteindelijk echter niet baten. Het merendeel van de teams en F1-rechtenhouder Liberty Media lijken geen zin te hebben in de toevoeging van een priveteam.
Meer nadelen
De voornaamste bezwaren tegen Andretti's F1-debuut zijn de twijfels over de langdurigheid van het team, en de impact op de inkomsten van de overige tien teams. Zonder steun van een grote fabrikant kan Andretti immers eenvoudig het lot van tientallen andere ambitieuze F1-formaties achterna gaan.
Zelfs met de budget cap is er geen garantie dat Andretti Global financieel gezond kan worden en blijven. De bouw van een volledig nieuw, 170 miljoen dollar kostend McLaren Technology Center-achtig complex in Indiana spreekt dat feit niet tegen. Volgens Liberty levert Andretti's toevoeging onder de streep simpelweg meer nadelen op dan voordelen.
Goede vooruitgang
Ondanks alle tegenstand en het gebrek aan respect richting de roemruchte geschiedenis van Andretti is het project nog altijd niet stilgelegd. Bij de aankondiging van het Jamie Chadwick bij Andretti's Indy NXT-team lichtte Michael een tipje van de sluier over de voortgang van Andretti Global. Volgens de oude teamgenoot van Ayrton Senna wordt er nog steeds goede vooruitgang geboekt:
"We werken nog steeds naar voren, werken nog steeds hard. Ik denk dat we best goede vooruitgang hebben geboekt in de laatste paar maanden. En we geven niet op. We beginnen volgende week met de bouw van de nieuwe faciliteit. Dus we zijn daar erg opgewonden over, het wordt geweldig."
Andretti-Ford?
Zonder de steun van een grote fabrikant blijft de toetreding van Andretti tot de F1 weinig meer dan een droom. De dwarsliggende teams, de FIA en Liberty Media willen namelijk de garanties, prestige en marketingmogelijkheden die een groot merk met zich mee zal brengen.
Tot nu toe heeft Andretti alleen geflirt met het team van Alpine, dat wanhopig op zoek is naar een klantenteam voor de Renault-motor. De situatie is bij de Fransen echter verre van stabiel, en een partnerschap met een fabrikant die al in de F1 zit heeft voor de sport geen marketingwaarde.
De enige kans voor Andretti komt daardoor pas in 2026. Volgens de geruchtenmolen is Amerikaanse autogigant Ford namelijk geïnteresseerd in een motorproject onder de aankomende reglementen.
Een deal met Ford zou het debuut van Andretti Global met twee jaar uitstellen, maar zonder The Blue Oval strandt het project vrijwel gegarandeerd. Mochten de geruchten waar zijn, dan zal Michael Andretti de kans krijgen om na 33 jaar herenigd te worden met Ford in de Formule 1. In zijn enige jaar in de sport reed McLaren immers noodgedwongen met een Ford-Cosworth V8 rond.
- BMW Motorsport, ProShots, McLaren