Max Verstappen deelt Honda-kiekjes uit 1999

Om de hernieuwde relatie tussen Red Bull en Honda te vieren heeft Max een paar prachtige familiefoto's tevoorschijn gehaald. Na meer dan twintig jaar stapte de regerend wereldkampioen opnieuw in de experimentele Honda RA099 waarmee vader Jos bijna een comeback maakte.

Max Verstappen deelt Honda-kiekjes  uit 1999

Dit weekend zijn de Honda-logo's opnieuw te vinden op de wagens van Red Bull en AlphaTauri op Suzuka. De Japanse fabrikant haalt na de plotselinge exit vorig jaar namelijk opnieuw de banden aan met de Oostenrijkse formatie. Voor Max Verstappen was het een uitgelezen kans om even wat familiegeschiedenis onder de aandacht te brengen.

Honda RA099

Na 23 jaar nam Max namelijk plaats in de Honda RA099, het F1-prototype waarmee de Japanners in 1998 en 1999 een terugkeer voorbereid hadden in de sport.

Dat project werd destijds geleid door niemand minder dan Jos Verstappen. Jos kwam bij het team terecht via een stint bij Tyrrell, waar hij legendarische ontwerper Harvey Postlethwaite leerde kennen. Samen gingen de twee aan de slag met het Honda-project.

Honda's twijfels

Net als nu waren er bij Honda echter continu twijfels over het opnieuw toetreden tot de F1. De enorme kosten van het oprichten van een eigen team waren de directie een doorn in het oog. Toen Postlethwaite bezweek aan een hartaanval bij een test in Barcelona greep de Honda-top de kans het project definitief stop te zetten.

In plaats van een nieuw fabrieksteam ging de fabrikant verder als motorleverancier voor Jordan en BAR. Eind 2005 nam Honda BAR alsnog volledig over, maar in de tussentijd was Jos Verstappen zijn stoeltje kwijtgeraakt. The Boss kwam na invalbeurten bij Stewart echter terug met Arrows en eindigde zijn carriere in 2003 bij Minardi.

Max achter het stuur

Voordat het veelbelovende project op de klippen liep deed Jos echter een hoop testwerk met de RA099. Zoonlief Max mocht op één van die dagen mee, en werd pardoes in de cockpit van de unieke machine gezet. Dat leverde een prachtige fotoreportage op. Een dikke twintig jaar later zijn de beelden immers een stuk minder schattig.