Red Bull laat Colton Herta-plan vallen

Het ambitieuze plan om IndyCar-ster Colton Herta de Formule 1 in te persen is definitief van de baan. Na een gefaalde lobbypoging bij de FIA om de regels rond superlicenties aan te passen trekt Red Bull de stekker uit het project. Pierre Gasly's overstap naar Alpine lijkt daarmee in gevaar.

Red Bull laat Colton Herta-plan vallen

Nadat Sebastian Vettel, Fernando Alonso, Oscar Piastri, McLaren en Alpine allerlei chaos veroorzaakten lijkt het silly season dan toch te kalmeren. Als resultaat van de beschamende situatie zit Franse team nog altijd met een leeg stoeltje, en wil graag Pierre Gasly losweken bij Alpine.

Red Bull stelde echter de voorwaarde dat er een financieel interessante en capabele opvolger klaar moest staan om Pierre te vervangen. De jonge Amerikaanse IndyCar racewinnaar Colton Herta paste volgens Horner en co prefect in dat plaatje, maar er was een nogal groot probleem: Herta kwam namelijk 8 punten tekort op zijn aanvraag voor de felbegeerde superlicentie.

Lobbycampagne

In een poging Herta toch de sport in te wurmen startte het kamp van Red Bull een lobbycampagne richting de FIA. Het team hoopte een uitzondering los te weken voor Colton op basis van zijn verdienstelijke IndyCar-carriere.

Bovendien wordt het Amerikaanse kampioenschap door de organisatie flink ondergewaardeerd vergeleken met de Formule 2 en Formule 3. De verontwaardiging richting de behandeling van IndyCar door de FIA was een waardevol wapen voor Red Bull. Terwijl de campagne liep bereidde het team Herta al voor op zijn debuut door een private test met de 2021-auto van Alpine te regelen.

Onbegrijpelijke bureaucratie

Ondanks alle inzet hield de FIA echter voet bij stuk: regels zijn regels. Door de stukgelopen campagne heeft het voor Red Bull geen zin meer om tijd en geld te investeren in de 22-jarige Amerikaan. Bovendien werd er druk gezet vanuit Herta's huidige team, Andretti Autosport. De Amerikanen wilden immers op tijd weten of ze op zoek moesten gaan naar een vervanger.

Tegenover Motorsport-Total beklaagde Red Bull rijdersmanager Helmut Marko zich over de hopeloze bureaucratie van de FIA. Het is volgens de Oostenrijker een schande dat een capabele coureur met zoveel marketing potentieel voor groeimarkt Amerika door de organisatie afgeserveerd wordt:

"Het is erg jammer dat men zich niet realiseert wat voor waarde een Amerikaanse coureur, zeker een jongen zoals Colton Herta, zou hebben voor de groeiende Amerikaanse markt, zeker met drie F1-races. Het is onbegrijpelijk dat een winnaar van zeven IndyCar-races via een bureaucratisch puntensysteem moet bewijzen dat hij een F1-auto veilig besturen kan."

Vervanger van buitenaf

Pierre Gasly zit waarschijnlijk nog een jaar vast aan AlphaTauri.

Nu Herta geen optie meer is lijkt de mogelijke overstap van Pierre Gasly naar Alpine van de baan te zijn. Toch staat Red Bull er nog steeds open voor om Gasly zijn kans te gunnen. Het team zit alleen met de vraag wie hem nu zal moeten vervangen.

Volgens Motorsport-Total zijn de coureurs uit de grote Red Bull Junior groep geen serieuze optie. AlphaTauri-reserve Liam Lawson zou meer tijd nodig hebben, en F2-collega's Jehan Daruvala (P6 in F2), Ayumu Iwasa (P9) en Dennis Hauger (P11) hebben ook niet de juiste papieren. Er zal dus buiten de poule van RBR gekeken moeten worden voor een vervanger. Marko liet echter niet los wie er op de shortlist staan:

"Het wordt momenteel geëvalueerd wat de mogelijkheden zouden kunnen zijn."

Mocht er geen goed alternatief gevonden worden, dan blijft Pierre Gasly minimaal nog een jaar bij AlphaTauri. Daarmee zou hij bij Alpine meteen de deur openzetten voor mannen zoals Nyck de Vries.

Formule 1
  • ProShots / SIPA USA / Panoramic