Marko: 'Red Bull heeft al overeenkomst met Colton Herta' 

Het F1-debuut van de veelbesproken Amerikaanse IndyCar-ster is alweer iets dichterbij gekomen. Volgens Red Bull rijdersmanager Helmut Marko is zijn team het met Herta en de andere betrokken partijen eens geworden. De FIA vormt echter nog steeds een groot struikelblok.

Marko: 'Red Bull heeft overeenkomst met Colton Herta' 

De bizarre stoelendans die Sebastian Vettel in gang zette door zijn pensioen aan te kondigen heeft een nieuw hoogtepunt bereikt. Na het beschamende verlies van de Oscar Piastri-zaak heeft Alpine namelijk z'n zinnen gezet op een volledig Frans team door de toevoeging van Pierre Gasly.

De AlphaTauri-rijder staat echter nog onder contract tot het einde van 2023, dus het blauwroze team zal opnieuw de knip moeten trekken. Red Bull teambaas Christian Horner liet tegenover Autosport bovendien weten dat Pierre niet zomaar losgelaten zal worden. Er moet een waardevol talent voor in de plaats komen:

"Ik denk dat Pierre goed werk levert binnen AlphaTauri. Dus ik denk niet dat er een verlangen zal zijn om te veranderen als er geen interessante optie beschikbaar zou zijn."

Amerikaans talent

Die interessante optie is er volgens Horner wel. De Brit heeft er namelijk wel oren naar om zevenvoudige IndyCar-racewinnaar Colton Herta naast Yuki Tsunoda te zetten in 2023. De 22-jarige Amerikaan geldt als één van de leidende talenten in de Amerikaanse klasse, en heeft al een succesvolle test afgerond voor McLaren. Daarnaast is Herta nauw betrokken bij het Andretti Global F1-project.

Nu de F1 in Amerikaanse handen een offensief begonnen is in de VS zou het tekenen van Colton bovendien een gouden kans zijn voor Red Bull. Bij AlphaTauri zou de coureur een paar jaartjes kunnen rijpen, voordat hij ingelijfd zou kunnen worden bij het moederteam:

"Ik denk dat hij een opwindend talent is. Hij is een jongere Amerikaanse gast die een buitengewoon talent is geweest in de VS, dus het zal heel interessant zijn om te zien hoe hij presteert in de Formule 1. En de F1 groeit natuurlijk in populariteit op de Amerikaanse markt op dit moment, en om dan een succesvolle coureur uit de VS te hebben zou heel interessant kunnen zijn. Het zou interessant kunnen zijn voor ons, op de lange termijn."

Deal is rond

Volgens Red Bull rijdersmanager is de deal tussen Red Bull en het kamp van Herta in principe zelfs als rond. Alle partijen zijn het al eens over de F1-toekomst van de Amerikaan, zo verklaarde Marko aan Sky Sports:

"Verbazend genoeg, [tussen] alle betrokken partijen en teams, hebben we een overeenkomst gesloten. We moeten eerst een definitief antwoord krijgen [van de FIA] en ik denk dat dat op Monza zal zijn."

Het grote probleem

De laatste betrokken partij heeft de FIA echter nog geen uitsluitsel gegeven. Ondanks alle overeenstemming tussen de teams en managers heeft Herta op dit moment immers helemaal geen kans om de F1 binnen te komen. De beste man komt namelijk acht punten tekort op het behalen van een F1 superlicentie.

Aangezien Colton achtste is in het IndyCar klassement is de enige manier om op korte termijn meer punten te winnen is via het deelnemen aan vrije trainingen, maar hiervoor kan een junior coureur slechts drie superlicentiepunten per jaar halen. Als de regels gehandhaafd worden vist de Amerikaan dus achter het net. De FIA heeft de IndyCar echter enorm ondergewaardeerd vergeleken met opstapklasses zoals de F2 en F3, waardoor er stemmen opgegaan zijn die de situatie oneerlijk noemen. Herta is daar uiteraard één van:

"Ik denk dat er veel meer speelt en ik probeer echt beide kanten van de discussie te begrijpen. De FIA wil hun opstapklasses beschermen en ze willen dat hun coureurs door hun systeem heen lopen. Maar ik geloof ook dat IndyCar een beetje meer erkenning verdient dan tussen F3 en F2 te zitten wat betreft [superlicentie]punten."

De grote vraag is dus of de normaal zo stugge FIA zal buigen voor de druk vanuit Red Bull, McLaren en Liberty Media om de eerste Amerikaanse F1-coureur sinds Scott Speed (2007) een mogelijkheid te maken.

Formule 1
  • ProShots / SIPA USA, Red Bull Content Pool, McLaren Racing