'Monza-vleugel' moet Ferrari weer een kans gaan geven

Met een speciale low drag achtervleugel moet de Scuderia weer mee gaan doen voor de overwinning op Monza. Volgens teambaas Mattia Binotto zal het team zo de fout van Spa goed gaan maken.

'Monza-vleugel' moet Ferrari weer een kans gaan geven

Aan het begin van het seizoen leek het nog zo mooi: de strijd tussen Ferrari en Red Bull. Met vrijwel gelijkwaardige auto's en topcoureurs Max Verstappen en Charles Leclerc leek het kampioenschap een bijzonder spannende te worden.

Het is inmiddels echter alweer vier races geleden dat de mannen in het rood de top twee gehaald hebben. In de kwalificatie zit de Scuderia er nog goed bij, maar op de zondag is de snelheid - los van alle blunders - ver te zoeken. Ferrari lijkt zelfs steeds meer overschaduwd te worden door het voorheen zo zwakke Mercedes.

Ongebruikte wondervleugel

Volgens Ferrari-opperhoofd Mattia Binotto heeft zijn team echter een troefkaart achter de hand. Ondanks de budget cap heeft Ferrari immers een speciale low drag achtervleugel ontwikkeld.

Het onderdeel was al klaar voor de race op Spa, maar werd uiteindelijk niet eens gebruikt. Ferrari koos er in België namelijk voor om zich op een high-downforce setup te richten. Tegenover RaceFans gaf Binotto toe dat dat een grote fout was. Op Monza zal Ferrari diezelfde blunder niet gaan maken:

"[De high-downforce vleugel] was niet de juiste keuze gezien de bandenslijtage en hoge temperaturen op Spa. Voor Monza zullen we zeker een ander type vleugel gebruiken, low drag. Dus de snelheid op zich zal geen zorg zijn."

Dagsuccessen

In Hongarije en België konden de beroerde strategie, de nieuwe technical directive en de tear-off de problemen van Ferrari nog iets verbloemen, maar na Zandvoort weet Mattia zeker dat er iets niet in de haak is met de race pace van de F1-75.

De bewoordingen van de Italiaan zijn tekenend: vanaf nu gaat zijn team voor de dagsuccessen, en niet de titel. Winnen vóór de tifosi is daardoor een prioriteit geworden:

"Mijn grote zorg na de race van vandaag is dat het drie races op rij zo is dat we de snelheid niet hebben op zondag. In Hongarije en dit weekend hadden we een goede kwalificatie, een kwalificatie die competitief was, maar dan de race zelf, we zijn niet competitief genoeg en dat maakt het leven zeker een stuk moeilijker.

Niet alleen omdat we niet voor de overwinning kunnen vechten met Max, maar omdat we dan ook niet de snelheid hebben om de Mercedes achter ons te houden. We willen nog steeds overwinningen pakken en onze intentie is om elke race te proberen te winnen, en daar hoort Monza bij."

Formule 1
  • Scuderia Ferrari, Mercedes-AMG Petronas F1 Team