Binotto geeft al op: 'Geen hoop dat problemen specifiek voor Spa zijn'

De forse achterstand van de Scuderia op Red Bull is volgens de Italiaan niet zomaar te wijten aan de specifieke omstandigheden op Spa. De aerodynamische efficiëntie en het bandenmanagement van Red Bull zullen Ferrari ook in de komende races gaan dwarsbomen.

Binotto geeft al op: 'Geen hoop dat problemen specifiek voor Spa zijn'

Na een zinderende seizoensstart lijkt het team van Ferrari langzaam maar zeker steeds meer uit elkaar te vallen. In de eerste helft van het seizoen had de Scuderia vooral op de zaterdag een duidelijk snelheidsvoordeel ten opzichte van Red Bull, maar op Spa konden de rode bolides nog maar net een podium pakken.

Polesitter Carlos Sainz werd immers bedreigd door de in de kwalificatie zo beroerde Mercedes van George Russell, terwijl Max Verstappen vanaf de veertiende plek een dominante overwinning pakte. Na de race grapte Carlos dat zijn auto de hele race all kanten op gleed.

Red Bull is echt sneller

Het lolligheidje van Sainz in de cooldown room kaartte echter een serieus probleem aan, aldus teamchef Mattia Binotto. Tegenover Autosport verklaarde de Italiaan dat Ferrari op Spa namelijk niet alleen te langzaam was, maar ook te maken had met oververhittende, snel slijtende banden. De nieuwe Technical Directive gericht op porpoising wijst hij echter niet aan als de boosdoener. Ook in Hongarije was Red Bull immers al sneller:

"Ik denk niet dat daar hoop voor is. Het was een echt verschil tussen ons en Red Bull dit weekend. Als ik terugkijk, denk ik dat ze iets sneller waren in Hongarije, wat een ander circuit is, hoge downforce."

"Dus over het algemeen, denk ik dat de Red Bull vandaag simpelweg een snellere auto is vergeleken met wat wij hebben wat betreft efficiëntie, want op Spa heb je efficiëntie nodig wat betreft de aerodynamica en de power unit."

"Maar meer dan dat, we hebben ook een hoop bandenslijtage waar we naar moeten kijken. Red Bull is sterker wat betreft bandenslijtage. Dus ik denk niet dat [Spa] een uitzondering was. Ze zijn een stuk sneller dan ons dan wat ik gehoopt had."

Spa als vergrootglas

De unieke eigenschappen van Spa hebben de problemen van Ferrari niet veroorzaakt, maar uitvergroot. De komende races zullen de verschillen dus kleiner zijn, maar de problemen blijven aanwezig. Binotto gaat er dan ook vanuit dat Red Bull ook op het veel krappere Zandvoort superieur zal zijn:

"De achterstand die we vandaag gezien hebben is zeker niet de achterstand die we in de volgende races zullen hebben. Ik denk dat Spa altijd de gaten vergroot omdat het een lange baan is, en elke keer als je een licht voordeel hebt op de efficiëntie, [dan] wordt het versterkt en is het overduidelijk op zo'n circuit."

"Dus ja, we hopen er dichter bij te zijn in de komende races. Ik geloof nog steeds dat [Red Bull] een iets snellere auto heeft. Maar bandenslijtage is denk ik het grootste element dat een effect had op de prestaties van vandaag. We moeten het zo snel mogelijk begrijpen en proberen aan te pakken, want het zal de komende races ook belangrijk zijn."

Formule 1
  • ProShots / SIPA USA / Panoramic,