Binotto: 'Max Verstappen heeft Charles Leclerc's race verpest'

Charles Leclerc had een zware dag op Spa Francorchamps. Volgens zijn teambaas is daar maar één duidelijke reden voor: Max Verstappen.

Binotto: 'Max Verstappen heeft Charles Leclerc's race verpest'

De Grand Prix van België was er één om te vergeten voor Ferrari, en in het bijzonder voor Charles Leclerc. Vanwege power unit penalties startte de Monegask als vijftiende, vlak achter rivaal Max Verstappen. Zijn poging om net als de Nederlander door het veld te snijden werd na vier ronden echter al verpest.

Tijdens de safety car fase na de incidenten van Lewis Hamilton, Fernando Alonso, Nicholas Latifi en Valtteri Bottas klaagde Leclerc namelijk over rook uit zijn rechter voorband. Na een pitstop uit voorzorg bleek dat er een tear-off in de rechter brake duct van de Ferrari terechtgekomen was. Door de vroege stop kwam Charles lange tijd klem te zitten in het middenveld.

Pit lane penalty

Het drama werd twee ronden voor het einde verergerd door de beslissing om Leclerc naar binnen te halen om de snelste ronde na te jagen. Ferrari had echter niet goed nagerekend waar hij terecht zou komen. Bij het uitkomen van de pits werd Charles geconfronteerd met de Alpine van Fernando Alonso.

Leclerc's poging viel hierdoor in het water, maar hij wist zijn vijfde plek op de laatste ronde alsnog terug te pakken. Helaas kreeg hij na de race alsnog vijf seconden om de oren voor speeding in the pitlane. Charles brak de snelheidslimiet met een pijnlijke 1 kilometer per uur.

Het is allemaal de schuld van Verstappen

Volgens Ferrari-teamchef Mattia Binotto zijn al deze verschrikkingen te wijten aan niemand minder dan Max Verstappen. De tear off die Leclerc naar de pits verwees kwam immers van de helm van de Nederlander.

De invloed van Max ging echter verder dan die onnodige pitstop. Zelfs de pit penalty is hem aan te rekenen, want de oververhitte rem zorgde ervoor dat de snelheidssensoren van de Ferrari gesmolten waren:

"De reden dat we te snel gingen is omdat het simpelweg heel nauw zat [met Alonso]. Helaas gebruikten we niet onze normale sensoren om de snelheid te meten want ze waren kapot gegaan toen de rechter voorrem aan het oververhitten was vanwege de tear-off van Max en onze strategie om terug te komen was misschien niet zo doeltreffend."

Formule 1
  • ProShots / Panoramic, Red Bull Content Pool